Melkveehouder+bemest+exacter+met+vloeibare+urean
Nieuws
© Han Reindsen

Melkveehouder bemest exacter met vloeibare urean

Melkveehouder Wibe van Vliet uit Kamerik bemest zijn grasland met vloeibare urean en met een zelfgebouwde machine. 'Het gaat niet sneller dan met een kunstmeststrooier, maar wel exacter.'

De machine heeft een werkbreedte van 9 meter, heeft acht afsluitbare secties van circa 1,20 meter en heeft bemesters op een onderlinge afstand van 20 centimeter. De machine werkt met slangenpompen waarmee Van Vliet zo'n 50 tot 500 kilo per hectare kan geven.

'Ik wilde een lichte machine voor het toedienen van vloeibare kunstmest. Met zo'n machine kun je een perceel mooi egaal bemesten. Aan materiaal kost de machine zo'n 8.000 euro. De arbeid die ik erin heb gestoken, zie ik als hobby', zegt de Utrechtse melkveehouder.

Makkelijker

Van Vliet kan met de machine het grasland makkelijker en beter bemesten dan met een kunstmeststrooier. 'Ik heb veel smalle percelen, sommige maar 40 meter breed. Als je met kunstmest een strook van 2 meter langs de sloten minder goed kunt bemesten, is dat een groot deel van mijn bedrijfsoppervlakte.'

De machine biedt ruimte aan twee IBC-tanks, is hydraulisch opklapbaar en hangt tijdens het transport over de slangenpompen naar voren richting de trekker. De aandrijving van de slangenpompen gebeurt met een hydraulische pomp, die wordt aangedreven door een loopwiel. Hoe harder Van Vliet rijdt, hoe meer urean de machine afgeeft.

Precisiebemesting

De boerenmachine was vorige week vrijdag te zien op de Dag van de Precisiebemesting in Wageningen. Precisiebemesting wil zeggen de juiste meststof, op het goede moment, in de juiste hoeveelheid en op de juiste plek. Zo is op nutriƫnten te besparen, goed voor het milieu en de portemonnee van de teler.

Ook akkerbouwer Jaco Rodenburg uit Dronten heeft een betaalbare machine gemaakt met een IBC-tank en slangenpompen. De machine bemest in uien en peen vier rijen met twee slangen per rij. 'We kunnen nu zelf het moment van bemesten bepalen en zijn niet afhankelijk van de loonwerker', zegt de biologische teler.

Bemestingsrobot

In Wageningen werd ook een proefmachine met een werkbreedte van 1 meter getoond, die als bemestingsrobot zijn werk moet gaan doen. De machine heeft twee voorraadtanks voor bijvoorbeeld mineralenconcentraat en kunstmest. 'Het streven is een lichte machine die bodemverdichting voorkomt. De machine moet autonoom rijden en zichzelf op de wendakker vullen', zegt Herre Bartlema, initiatiefnemer van de dag.

Tijdens de dag werd duidelijk dat precisiebemesting de aandacht krijgt van de hele keten. Niet alleen machinefabrikanten, maar ook meststoffenfabrikanten, loonwerkers, bodemlaboratoria, adviseurs en boeren.

Klimaatdoelstellingen

'Het vervangen van kunstmest door circulaire meststoffen, zoals spuiloog en mineralenconcentraat, kan in combinatie met precisietechnieken een forse bijdrage leveren aan het halen van de klimaatdoelstellingen', zegt Bartlema, die vindt dat melkveehouders meer aandacht aan precisiebemesting moeten schenken.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.