%27Data+kan+niet+zonder+ervaring+boer%27
Nieuws
© Han Reindsen

'Data kan niet zonder ervaring boer'

Het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw verzamelt via de zes deelnemende akkerbouwers veel data. Om met die data goed binnen precisielandbouw te kunnen werken, is integratie met de eigen ervaringen nodig.

Dat zegt Dirk de Hoog, onderzoeker precisielandbouw en spuittechnieken bij Wageningen University & Research (WUR). Hij is nauw betrokken bij het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) dat boeren en tuinder verder helpt met toepassingen van precisielandbouw.

WUR en veel andere instituten hebben modellen gemaakt voor specifieke toepassingen. Een aantal van deze modellen is in systemen als Akkerweb gehangen. In die hoedanigheid worden ze ook binnen NPPL toegepast. 'Maar het is nog niemand gelukt om een model met antwoord op 'life, the universe and everything' te maken', zegt De Hoog. Met andere woorden: eigenlijk heeft iedere boeren zijn eigen model nodig.

Modellen worden gemaakt om zoveel mogelijk parameters te integreren in een beeld van de praktijk. De Hoog: 'Maar eindeloze informatie is nooit beschikbaar, er zijn altijd situaties die niet zijn meegenomen bij het maken van het model. Eigenlijk doen telers en adviseurs grotendeels hetzelfde; je past je dosering aan, met in het achterhoofd kennis, ervaring, weersvoorspellingen enzovoort. Je geeft niet de maximale dosering, tenzij dit echt nodig is.'

Plaatsspecifiek

Het mooie van modellen is dat boeren en tuinders plaatsspecifieke dingen kunnen doen, in combinatie met sensordata. 'Volgens mij gaan modellen hand in hand met ervaring en kunnen ze elkaar aan alle kanten helpen. Daarom moeten die twee dingen naar elkaar toe bewegen: data moeten beter interpretabel worden, zodat de gebruiker hier dichterbij staat.'

Volgens De Hoog moeten er methoden worden ontwikkeld om de kennis uit modellen beter te integreren met de eigen ervaring. Zo krijgt iedere boer zijn eigen model. Daarnaast zouden modellen doorzichtiger moeten worden, zodat duidelijker is waar dat advies op is gebaseerd.

De zes akkerbouwers van het NPPL-project zijn dit jaar aan de slag gegaan met zes precisielandbouwtoepassingen, zoals plaatsspecifieke toediening van (kunst)mest en gewasbeschermingsmiddelen en plaatsspecifiek aardappelen poten. Per toepassing gaat WUR de uitvoerbaarheid, kosten en baten zo goed mogelijk in beeld brengen.

Meerwaarde

Corne Kempenaar van WUR denkt na over de toekomst. 'Welke zes precisielandbouwtoepassingen moeten we in 2019 prioriteren? Het mogen toepassingen zijn in alle openteeltvarianten die Nederland kent. Houd even in gedachten dat het geen onderzoek mag zijn van NPPL, maar toepassingen die in principe al eens ergens zijn aangetoond op uitvoerbaarheid en meerwaarde.'

Kempenaar is op zoek naar nieuwe toepassingen van precisielandbouw en hoopt op reacties uit de praktijk. 'Denk gerust ook out of the box. Mijn akkerbouwende broer vertelde me laatst dat sturen op zekerheden als een satellietbeeld relatief makkelijk is. Sturen op onzekerheden is veel moeilijker. Het weer is zo'n onvoorspelbare factor.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.