%27Met+big+data+kun+je+iets+zeggen+over+welzijn+varkens%27
Achtergrond
© Archieffoto Marcel Bekken

'Met big data kun je iets zeggen over welzijn varkens'

Een van de partners in het Jaar van de opfokzeug is Farmresult. Het bedrijf verzamelt en vertaalt staldata. Met big data kun je iets zeggen over het welzijn van een varken, zegt Richard ten Cate van Farmresult.

Waarom doet Farmresult mee?

'Wij willen graag de standaard werkzaamheden in kaart brengen die binnen de verschillende systemen, denk aan eigen aanfok of aankoop op 25 kilo, leiden tot het beste resultaat. Wij willen die graag implementeren in onze software.'

Kunt u dat toelichten?

'Wij zijn een bedrijf dat realtime staldata en data uit de toevoerketen combineert om de veehouder te ondersteunen in de bedrijfsvoering. Wij maken gebruik van alle sensoren, zoals klimaatsysteem, voercomputer of weegunit, die al aanwezig zijn in een stal en zijn in staat om die smart te koppelen.

'Al die data leveren enorm veel inzichten op, zoals in het effect van hoe opfokzeugen zijn opgeleid in relatie tot het aantal afgeleverde vleesvarkens. Dit project valt binnen onze visie 'fact-based farm management' waarbij processen worden geoptimaliseerd door kennis, ervaring en feitelijke gegevens (data) te combineren.'

• Lees ook: Eigen aanfok in innovatief kraamsysteem

Hoe ver is het project nu?

'De projectgroep heeft verschillende scenario's benoemd met een handelingsperspectief dat daarbij zou kunnen horen. Die worden nu getest en medio mei verwachten we daar de resultaten van.

'Het is de projectgroep inmiddels wel duidelijk dat je een socialer dier krijgt, wanneer je echt werk maakt van opfokgelten. Een socialer moederdier heeft ook weer positieve effecten op de nakomelingen. Met behulp van de resultaten uit het onderzoek wordt het bedrijfseconomische effect daarvan berekend.'

Sluit dat aan op jullie filosofie?

'Ja. Wij hebben het standpunt dat de productie-efficiency optimaal is, wanneer goed wordt voorzien in de behoeften van het varken, dus het dierenwelzijn. Is het stalklimaat optimaal, is een dier niet ziek en heeft het geen stress, dan wordt alle energie uit het voer - de grootste kostenpost- omgezet in groei.

'Goed zorgen voor de varkens is daarmee een weg naar een productiever en winstgevender bedrijf. In mijn visie zijn het welzijn van het dier en de voederconversie twee zijden van dezelfde medaille.'

Wat heeft de varkenshouder daaraan?

'Door het welzijn nauwkeurig te meten en daaraan de slachtgegevens te koppelen, kan met big data (een grote hoeveelheid aan digitale datasets, red.) iets worden gezegd over het welzijn van het varken. Wij werken aan een welzijnsdashboard, dat bijvoorbeeld ook als verkoopargument kan worden ingezet.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.