Teler+maakt+zelf+vertaalslag+met+precisielandbouw
Nieuws
© Han Reindsen

Teler maakt zelf vertaalslag met precisielandbouw

Het Dronewerkers-collectief organiseerde vrijdag 22 maart hun vierde symposium bij het AgroFoodCluster in Emmeloord. Centraal stond ‘De teler aan het woord’. Van akkerbouw tot fruitteelt en van zaadveredeling tot data-management. Alles kwam voorbij.

De acht samenwerkende Dronewerkers hebben, sinds hun oprichting in 2015, aangetoond de landbouw van waardevolle data te kunnen voorzien middels een landelijk dekkend netwerk. Ook over de landsgrenzen wordt steeds meer samengewerkt met ‘loonwerkers’ die rondvliegen in plaats van rijden met een trekker. Tijdens hun jaarlijkse symposium liet het vier klanten aan het woord om de praktijk te laten spreken.

Ondanks dat de sector enorme stappen heeft gemaakt, en dat blijft doen, is lang niet alles in kannen en kruiken. ‘Het is vaak niet plug & play maar plug & pray, vat initiatiefnemer Christel Thijssen samen.

Fruitteler en boomkweker Frans Rijk, die dronebeelden inzet om zijn appel- en perenbomen variabel te wortelsnoeien, weet daar alles van. In zijn kleine sector, waar rtk-gps nauwelijks nog is ingeburgerd, werkte hij met meerdere partijen samen om de hard- en software voor elkaar te krijgen.

Praktischer

Ook loonbedrijf De Samenwerking, uit het Friese Elsloo, besteedde veel tijd en geld om hun machinepark precisielandbouw-proof te krijgen. 'Zo werkt het ISO-protocol met noord-zuidlijnen, maar is een AB-lijn voor ons veel praktischer', schetst planner Marcel Betten een van de problemen.

'Onze Vervaet-bemester is tien jaar oud maar helemaal up to date. Zo kunnen we variabel drijfmest toedienen en zelfs direct maïs zaaien', zegt Betten. 'Steeds meer klanten zien de voordelen in van bijvoorbeeld plaats specifiek stikstof toedienen of onkruid bestrijden op grasland. Na de voorlopers hopen we nu dat een grote groep volgt. Dat is ook nodig om het voor ons rendabel te maken.'

Eerst leren, dan doen

Niet iedereen is al jaren ingeburgerd met precisielandbouw. Akkerbouwer Niels Scholtens uit Luttelgeest startte afgelopen seizoen met het monitoren van een perceel pootaardappelen. Doel is plantstress voorkomen en zo een optimale opbrengst en kwaliteit realiseren.

Het extreem droge weer zette de ondernemer voor een onmogelijke taak, zo toonde thermische-dronebeelden. Het zorgt ervoor dat hij in wil zetten op variabel beregenen en organische mest toedienen, om het gehalte organische stof te verhogen. Scholtens kiest er bewust voor om eerst gegevens te verzamelen en niet teveel direct te sturen.

Plantveredeling bij Rijk Zwaan draait om data. Het past sensorbeelden toe om omgevingsfactoren vast te leggen die van invloed op de gewasontwikkeling zijn. Dat gebeurt zelfs op plantniveau. Verantwoordelijk hiervoor is Mike Poodt. Hij verwacht veel van kunstmatige intelligente systemen, die planten beeld voor beeld analyseren. Ultiem doel is het ontwikkelen van teeltrecepten, die toegesneden zijn op de praktijksituatie van de teler. Hij roept boeren dan ook op precisielandbouw te omarmen.

Verdienen aan data

Daar op aansluitend nodigde Dronewerkers Anne Bruinsma van FarmHack uit. Zij start met vijf boeren en een loonwerker een boeren-datacoöperatie. 'Data vloeit teveel van het bedrijf, ten voordelen van derden', meent zij. 'Tegelijk zorgt het voor hoofdpijn bij de boer, omdat de data niet altijd aansluit bij de praktische vragen. Boeren zijn nog vooral consumenten van data. Als producent moeten zij er juist aan kunnen verdienen.'

Niels van der Boom

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.