Elke+drone+het+juiste+correctiesignaal
Kennispartners MoveRTK
© Han Reindsen

Elke drone het juiste correctiesignaal

Van het gebruik van een drone of officieel een UAV, Unmanned Aerial Vehicle, kijkt u vast niet meer op. Wellicht heeft u er zelf wel eentje in gebruik, hobbymatig of zelfs bedrijfsmatig. Of misschien laat u af en toe een gespecialiseerd bedrijf komen om uw percelen en of gewassen te inspecteren of bedrijfsgebouwen in te vliegen. Maar wist u al dat u voor elke drone en voor elke toepassing het juiste en meest accurate correctiesignaal kan verkrijgen?

Referentiepunten

U kent ze ongetwijfeld: de witte stippen of cirkels op wegen, zogenoemde vliegschijven. Dit zijn referentie- en oriëntatiepunten die helpen bij het maken van landkaarten en plattegronden op basis van luchtfoto’s. Ze zijn nodig vanwege bewegingen van het vliegtuig, de scheve stand van de camera en hoogteverschillen in het terrein tijdens het overvliegen en het maken van de luchtfoto’s. Hierdoor is de schaal van de foto's onderling eigenlijk nooit gelijk. Dat maakt het aan elkaar rekenen van de individuele luchtfoto’s, ook wel ‘stitchen’ genoemd, een lastige klus die veel tijd kost. Om dat stitchen eenvoudiger te kunnen doen en ook om minder fouten te maken, dienen de vliegschijven als onderlinge referentie. Zo krijg je nauwkeurige en kloppende landkaarten en plattegronden.

Voor het maken van luchtbeelden met een drone is de situatie niet anders. Ook die individuele foto’s moeten gekoppeld worden aan een positie op de grond en ze moeten gestitcht worden. Dat gebeurt tegenwoordig vaak met referentiepunten op een perceel, gewas of gebouw zoals een boom, inrit, kleur dak etc. Maar het kan nóg eenvoudiger door de drone uit te rusten met een ontvanger voor GNSS (Global Navigation Satellite System) die met een RTK-correctiesignaal overweg kan.

Nauwkeurige beelden

Professionele duurdere drones hebben vaak een hoger draagvermogen en hebben steeds vaker een modem voor internet en een simkaart aan boord. De benodigde elektronica daarvoor is tegenwoordig erg licht en hoeft niet meer dan enkele tientjes te kosten. Met deze techniek is de drone niet alleen in staat om erg nauwkeurig en automatisch te vliegen, ook het datatransport gaat sneller. Bovendien zijn de foto’s zijn eenvoudiger te ‘positioneren’ vanwege de RTK-nauwkeurigheid van de drone.

Maar ook voor lichtere drones met een beperkter draagvermogen en geen modem aan boord, is het mogelijk het MoveRTK-correctiesignaal te gebruiken. Via een zogenoemde RTK-bridge wordt het signaal van mobiel internet naar een radioverbinding overgezet. Dit is net zo betrouwbaar en nauwkeurig als het correctiesignaal rechtstreeks via internet. De data en georeferencing is dan alleen niet meteen beschikbaar, doordat de foto’s achteraf gekoppeld worden aan de referentiedata met de zogenoemde PPK-techniek (Post-Processed Kinematic).

Conclusie: Welke drone u ook gebruikt of inhuurt, met MoveRTK krijgt u het meest accurate correctiesignaal voor elk type en voor elke toepassing.

Meer info? Ga naar: ledenvoordeel.nl/movertk

MoveRTK

Dé standaard in precisise Precisielandbouw met behulp van GPS draagt bij aan productiviteit en duurzaamheid van uw bedrijf. Maar doordat satellieten... Lees verder

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.