Varkenshouders+lopen+voorop+bij+slimme+technieken
Nieuws
© Varkens Archief

Varkenshouders lopen voorop bij slimme technieken

Varkenshouders lopen vaak voorop bij toepassing van slimme technieken om energie te besparen. Dat stelt Jan Pijnenburg, adviseur Mest & Mineralen van DLV Advies. '

'Met de meeste duurzame technieken is een rendement van 5 tot 10 procent op het geïnvesteerd vermogen te behalen', verwoordt Pijnenburg het het financiële resultaat dat voorlopers bij duurzame technieken daarmee realiseren.

Omdat de normen voor energieverbruik elke vijf jaar lager worden, investeren de toekomstgerichte varkenshouders in zuiniger technieken. Voorbeelden zijn een centraal afzuigsysteem, ledverlichting en op frequentie aangestuurde pompen. Daarnaast wordt steeds meer gebruikgemaakt van slimme technieken om warmte terug te winnen, en ook om stallen duurzaam te koelen.

Duurzame technieken

Verder worden steeds meer duurzame technieken toegepast. Dat zijn onder meer zonnepanelen, biomassaketels en warmtepompen. Deze technieken kunnen zich volgens Pijnenburg in vijf tot tien jaar terugverdienen als de omstandigheden goed zijn.

'Een terugverdientijd waar de varkenshouder met een rendement van 5 tot 10 procent op het geïnvesteerd vermogen prima de vruchten van kan plukken. Zeker nu ook de banken wat sneller durven te investeren in duurzame technieken, is dit een slimme zet.'

Voorlopers in de sector hebben volgens de DLV-adviseur voldoende bewijs geleverd over de opbrengsten en de levensduur van duurzame technieken. 'Maar het belangrijkste voor veehouders blijven toch altijd de prestaties en het welzijn van hun dieren. Dat gaat altijd boven energiebesparing, maar de praktijk bewijst dat het ook prima samen kan gaan', meldt Pijnenburg.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.