Lely+Exos+maait+en+voert+gras+automatisch
Nieuws
© Lely

Lely Exos maait en voert gras automatisch

Machinefabrikant Lely heeft deze week de Lely Exos gepresenteerd: een elektrisch voertuig op accu's, dat autonoom gras maait en ophaalt in de wei en vervolgens aan de koeien aan het voerhek voert.

'Een melkveehouder kan nu optimaal omgaan met zijn beschikbare grondstoffen. Vers gras heeft een 10 tot 20 procent hogere voederwaarde dan ingekuild gras omdat veel verliezen tijdens oogst, conservering en het voeren uitblijven', zegt Korstiaan Blokland, hoofd innovaties bij Lely.

De Lely Exos biedt dag en nacht frequent vers gras aan. 'Dit bevordert de smakelijkheid en de versgrasopname. Zomerstalvoeren gaat uit van hetzelfde principe, maar is beperkt in mogelijkheden en arbeidsintensief. Omdat het systeem 24 uur per dag beschikbaar is, zijn arbeid en tijd geen beperkende factoren. Met de Lely Exos introduceert Lely een innovatie die volledig past in de transitie naar een duurzaam en circulair melkveebedrijf', stelt Blokland.

De Lely Exos werkt volgens de fabrikant samen met het automatisch voersysteem, de Lely Vector. Beide systemen verstrekken afwisselend vers gras en andere voercomponenten. De Lely Exos bewaakt constant het aandeel vers gras in het rantsoen. Daarnaast verzamelt het systeem data in het veld, zodat de veehouder direct kan reageren op het actuele grasaanbod. Door het relatief lage gewicht kan de Lely Exos ook vers gras binnenhalen als de grond minder draagkrachtig is.

Testboerderijen

De eerste prototypes van de Lely Exos zijn operationeel op testboerderijen. Daar worden ze nog uitgebreid getest in de dagelijkse praktijk om zoveel mogelijk te leren over het autonoom oogsten van vers gras. De komende jaren zal Lely het systeem doorontwikkelen. Als volgende stap onderzoekt Lely onder andere het plaatsspecifiek doseren van vloeibare meststof met het systeem.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.