AR%2Dbril+werkt+in+kas+zonder+wifi
Nieuws
© Wageningen University en Research

AR-bril werkt in kas zonder wifi

De Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research onderzoekt hoe een Augmented Reality-bril (AR-bril) is te gebruiken in een kas zonder wifi.

Een kas lijkt op een kooi van Faraday: de staalconstructie voorkomt dat straling, zoals een wifisignaal, de binnenkant van de kas bereikt. Sommige toepassingen, zoals een AR-bril, hebben juist een goede verbinding nodig.

In 2019 startte het project 'Augmented Horticulture'. Gedurende vier jaar ontwikkelt Wageningen University & Research samen met een consortium van verschillende tuinbouwtoeleveranciers vier cases voor Augmented Reality. Elke case bevat een aantal onderliggende technieken. Het project maakt gebruik van de HoloLens 2 van Microsoft. Dat is een van de krachtigste AR-brillen.

QR-code

Een van de onderliggende technieken die worden onderzocht, is lokalisatie. Het idee was dat plaatsbepaling van de bril kon plaatsvinden door het herkennen van een QR-code. Zo kon de bril relevante informatie over het gewas uit een database halen. Hiervoor is een goede internetverbinding nodig.

De kas blokkeert het signaal van onder meer wifi. Daarom zochten de onderzoekers naar een alternatief. Dit werd gevonden door gebruik te maken van de 3D-kaart die de AR-bril van een omgeving maakt. Deze kaart blijkt handig te zijn om bijvoorbeeld de positie van het gewas te bepalen. Wifi en een QR-code zijn dus niet nodig.

Deze techniek is goed te combineren met een andere techniek, namelijk de AR-bril gesproken tekst laten herkennen. De gebruiker kan dus door de kas lopen en gesproken commando's of informatie over het gewas doorgeven aan de AR-bril. Hiermee kan de informatie aan de juiste plek op de kaart van de kas worden gekoppeld.

Infraroodcamera

Een andere techniek die is onderzocht, is het opsporen van stress in de kas. Hiervoor werkt de groep aan het gebruik van de ingebouwde infraroodcamera van de Hololens. In combinatie met de 'normale' kleurencamera van de Hololens NDVI kunnen beelden worden gemaakt.

Bovendien kan er nog meer informatie uit de afbeeldingen worden gehaald. Zo kan de camera hopelijk worden gebruikt om bijvoorbeeld het aantal tomaten of gerbera's in een kas te kunnen tellen. Deze informatie zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden bij de oogstprognose of bij het scouten van ziekten en plagen.

Financiƫle steun

Het project 'Augmented Horticulture' wordt gefinancierd door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en een consortium bestaande uit Syngenta, Wageningen University & Research, Florensis, LetsGrow.com, Itelligence, Mprise Agriware en KPN.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.