Madiba%2Dteler+zet+met+spuitrobot+flinke+stappen+voorwaarts
Nieuws
© Royal Brinkman

Madiba-teler zet met spuitrobot flinke stappen voorwaarts

Met de spuitrobot Alumaster 2.0 van Royal Brinkman zet Madiba-teler Kees de Jongh uit het Gelderse Tuil flinke stappen voorwaarts bij de bestrijding van ziekten en plagen met natuurlijke vijanden.

'Onze spuitrobot was na achttien jaar aan vervanging toe. Op ons wensenlijstje voor een nieuwe spuitrobot stonden twee woorden: volautomatisch en duurzaam. De spuitrobot wordt in onze teelt ingezet om te remmen, spuiten en biologie te verstrooien. De balans gaat steeds meer naar biologische bestrijding van ziekten en plagen. De Alumaster 2.0 is een moderne machine die op onze kwekerij al voor meer dan 50 procent draait voor het verstrooien van biologie', zegt De Jongh.

De snijbloemenkweker kweekt Madiba's, kleinbloemige Santini-chrysanten. 'In deze teelt is gewasbeschermingstechniek belangrijk om ziekten en plagen zo goed mogelijk aan te kunnen pakken. Ook wordt de lengtegroei van het gewas tijdens de teelt geremd. Dat gebeurt om ervoor te zorgen dat elke snijbloementak een perfecte sierwaarde heeft. Voor remmen, spuiten en biologie verstrooien, gebruiken we één machine.'

Maximaal op arbeid besparen

Een volautomatische spuitrobot was een belangrijke voorwaarde bij de keuze voor een nieuw exemplaar, geeft De Jongh aan. 'We hebben jarenlang met een semiautomatische spuitrobot gewerkt. Nu wilden we maximaal op arbeid besparen en graag de stap zetten naar een volautomaat. Daarnaast moest de nieuwe spuitrobot ook duurzaam zijn. Daarbij moet je denken aan een uniforme en perfecte verdeling van middel en roofmijten, zonder onnodige verspilling van materiaal.'

In het geval van remmen of spuiten, wordt gebruikgemaakt van de achttien spuitdoppen op de spuitboom van 9,60 meter. De spuitdoppen geven een gelijkmatig spuitbeeld, waardoor het gewas goed wordt geraakt. De boom is voorzien van een moderne, zelfcorrigerende rijregeling met cruisecontrol, zodat de boom altijd met eenzelfde snelheid boven het gewas rijdt.

Gelijkmatige afgifte

De spuitrobot is eenvoudig om te bouwen naar een strooirobot. Er hangen zes bioverdelers aan de 9,60 meter spuitrobot voor het verstrooien van biologie, boven elk chrysantenbed een. De UniMite Discs zorgen voor het automatisch verstrooien van roofmijten en voermijten over het gewas. Het geeft een gelijkmatige afgifte en een uniforme verdeling. Een UniMite Disc verstrooit de mijten over een totale werkbreedte van 1,60 meter en dat levert een flinke arbeidsbesparing op.

De strategie van De Jongh is allereerst gericht op een biologische aanpak. Veel aandacht gaat daarbij uit naar de bestrijding van trips, waar nodig sturen ze chemisch bij. Deze aanpak werkt en steeds meer ziekten en plagen worden biologisch bestreden.

Grip op je bedrijf
Ben je bezig met het bedrijf pasklaar te maken voor de toekomst? Grip op je bedrijf is een opleidingsprogramma voor boeren en tuinders, op HBO+ niveau, die hun bedrijf klaar willen maken voor de toekomst. Het programma is gericht op agrarisch ondernemers die nadenken over de toekomst van het bedrijf en wil deze ondernemers daarbij ondersteunen. Meer informatie en aanmelden kan bij de LTO Academie.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.