Aardbeienoogst+voorspellen+met+drones
Nieuws
© Flanders Made

Aardbeienoogst voorspellen met drones

De aardbeienopbrengst is drie weken van te voren te voorspellen door de bloemen te tellen. Het Belgische bedrijf Flanders Make heeft er met zijn drones voor gezorgd dat dit tellen nu veel sneller kan.

Een drone kan volledig autonoom via camera's en sensoren vanuit de lucht objecten tellen. Zo ontwikkelde Flanders Make drones die automatisch de voorraad in een magazijn inventariseren. En een algoritme dat bijvoorbeeld het aantal bloemen kan tellen om een oogstvoorspelling te maken.

'Voor deze case hebben we luchtbeelden van doordragende aardbeigewassen verzameld', vertelt onderzoeker Rob Heylen van Flanders Make. 'Ons algoritme analyseert de beelden en telt het aantal vruchten en bloemen die zichtbaar zijn. Door tijdens ons onderzoek ook een manuele telling te doen, hebben we een foutenmarge kunnen vaststellen tussen het aantal digitaal herkende bloemen en het werkelijke aantal bloemen.'

Proefcentrum Fruitteelt

Deze toepassing is ontstaan in samenwerking met het Proefcentrum Fruitteelt. Daar werden al manuele tellingen van aardbeibloemen gedaan om de oogstopbrengst van doordragende aardbeien over een termijn van drie weken te voorspellen. Dankzij de drone kan dat nu veel sneller.

Een belangrijke factor voor een succesvolle acceptatie van nieuwe dronetoepassingen in de bedrijfswereld, is het gebruik van kunstmatige intelligentie. Deze techniek stelt drones in staat volledig zelfstandig taken uit te voeren of verzameld beeldmateriaal razendsnel te analyseren.

Voor landbouwers is het bijvoorbeeld cruciaal om een goede oogstvoorspelling te maken. Dat is erg interessant om vooraf concrete afspraken te kunnen maken met afnemers. En om in te schatten hoeveel middelen er nodig zijn voor de oogstarbeid.


© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.