Veilig warmtelamp ophangen in kalverhok

Hoe kun je op een veilige manier een warmtelamp ophangen in een kalverhok? In een video van Nieuwe Oogst TV laten vijf studenten van Aeres Hogeschool in Dronten de standaard zien die zij hiervoor hebben ontwikkeld.

Na het uitvoerig testen met proefmodellen in de praktijk, is er nu een definitief ontwerp voor de warmtelampstandaard. Het ontwerp gaat deze maand in productie.

Lise van Dijk is een van de studenten die samen tot het ontwerp van de nieuwe warmtelampstandaard zijn gekomen. 'Wat wij naast veiligheid erg belangrijk vonden, is dat de standaard universeel moest zijn. Hij moet dus plaatsbaar zijn op diverse type kalverhokken. Met de proefmodellen van pvc zijn we aan de slag gegaan. Wij komen alle vijf van een melkveebedrijf dus konden we thuis de standaard testen in de praktijk en telkens weer verbeterpunten aanbrengen.'

Het definitieve metalen ontwerp is klaar en bestaat uit een klemgedeelte, een statief om de hoogte in te stellen en een dwarsbalk waar op een speciale en veilige wijze zowel de lamp als het snoer een plek krijgen. Van Dijk is erg blij met het uiteindelijke resultaat. 'Het is mooi te zien dat we alle facetten, zoals ophanging en brandveiligheid, goed hebben opgelost. Een kalf kan door deze constructie niet bij de lamp of het snoer. En verder is het gebruiksgemak belangrijk. Het ophangen van een warmtelamp moet vooral geen gedoe zijn.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.