Studenten+leren+insemineren+met+kunstkoe
Nieuws
© Van Hall Larenstein

Studenten leren insemineren met kunstkoe

Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden beschikt sinds kort over een kunstkoe voor inseminatietraining. In de koe zitten raampjes, zodat de docent kan meekijken of de student het goed doet.

De kunstkoe heeft de naam Henryetta gekregen. Ze bestaat uit een glasvezel body en siliconen binnenwerk. Verwarming simuleert lichaamstemperatuur en het opblazen van de darm wordt nagebootst.

De onderwijsinstelling gebruikt Henryetta bij de opleiding Dier-en Veehouderij om de anatomie en fysiologie van een koe toe te lichten. De kunstkoe bootst het voortplantingsstelsel en de bekkenholte van een koe na. De koe kan gemakkelijk worden opengemaakt. De baarmoederhals en de baarmoeder kunnen worden verwijderd voor begeleide training in de beginfase.

Voortplantingsorganen

'Hiermee kunnen we erg mooi de werking van de voortplantingsorganen van een koe simuleren en bekijken. Ik kan studenten de anatomie van de baarmoeder en de eierstokken laten zien, maar ook de verschillende stadia van de eierstokken gedurende een cyclus', zegt Titia Fokkema-van der Ploeg, docent aan de opleiding Dier- en Veehouderij. 'Ook leren studenten het verschil tussen en drachtige en niet-drachtige baarmoeder herkennen.'

De docent verwacht dat studenten voorlopig nog geen les krijgen met de kunstkoe. In verband met de coronamaatregelen vindt het onderwijs digitaal plaats.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.