Koeien+volgen+met+bril+vol+informatie
Nieuws
© Nedap

Koeien volgen met bril vol informatie

Een bril waarmee je in de stal bij iedere koe de gegevens en eventuele attenties ziet. Om vervolgens met handgebaren voor de bril vast te leggen wat er moet gebeuren. Het is een techniek waar Nedap Livestock Management aan werkt. Mogelijk komt het systeem volgend jaar op de markt.


Bij het Nedap-systeem wordt informatie over de koe waar de boer naar kijkt in het scherm van de bril geprojecteerd. Dat kan met een augmented reality (AR)-bril. Daarbij is Nedap al weer met uitgebreidere versies bezig. ‘Zo is de nieuwste bril beter te bedienen met handgebaren', vertelt Roxie Muller, innovatiemanager bij Nedap.

Inspelen op informatiebehoefte

Het systeem wordt getest op melkveebedrijven. 'We willen zo de informatiebehoefte van de ondernemer weten. De één ziet graag de koeien met afwijkend gedrag, de ander ziet daarnaast ook graag bijvoorbeeld melkproductie. Ook kijken boeren op basis van een attentie naar een koe.’

‘De bril moet de melkveehouder vervolgens ondersteunen bij het nemen van beslissingen, die vervolgens met handgebaren of spaakcommando's worden vastgelegd in de administratie', vervolgt Muller.

Het AR-systeem is een toevoeging aan de reeds beschikbare Nedap CowControl. Dit systeem houdt met behulp van een SmartTag aan een halsband tochtsignalen, vreet-, herkauw- en inactief gedrag en de locatie van de koe in de stal bij. Muller verwacht dat de AR-applicatie van Nedap in 2022 op de markt komt.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.