Slimme+aardappel+als+wapen+tegen+voedselverspilling
Nieuws
© Han Reindsen

Slimme aardappel als wapen tegen voedselverspilling

Studenten van de Hanzehogeschool Groningen hebben de 'smart potato' ontwikkelt. Deze moet de kwaliteit van aardappels verbeteren en verspilling tegengaan. De slimme aardappel is een apparaatje dat in de grond metingen verricht en relevante data doorstuurt naar de boer.

Op basis van de gegevens die de 'smart potato' doorstuurt, kan de teler besluiten om te gaan beregenen of extra te bemesten.

In Nederland is jaarlijks 300 tot 400 miljoen kilo aardappelen ongeschikt om te gebruiken voor verdere verwerking of consumptie. Veel te veel, vinden de Groningse studenten. Ze zien in de 'smart potato' een oplossing van dat probleem.

De studenten borduren voort op eerdere onderzoeken. De slimme aardappel was al door een andere partij bedacht, maar nog niet doorontwikkeld tot een productierijp product. De studenten willen een slimme aardappel maken die werkt via 5G. Deze verricht onder de grond allerlei metingen (onder andere vocht en temperatuur), die vervolgens naar de boer worden doorgestuurd, zo vertelt Vincent Huisman, een van de betrokken studenten en mede-eigenaar van het bedrijf Croptimise.

Tekst gaat verder onder video.

Slimme aardappel testen

De studenten hebben een case ingediend bij de Proeftuin 5G, om testen te kunnen doen met de slimme aardappel. Inmiddels zijn meer dan dertig pilotprojecten met 5G uitgevoerd en hebben ruim driehonderd studenten, voor een groot deel bij de Digital Society Hub van de Hanzehogeschool Groningen, een 5G-gerelateerde opdracht gedaan.

Na de pilot willen de student-ondernemers achter Croptimise het apparaatje op de markt brengen en verkopen aan boeren. Eerst alleen in Nederland, maar daarna ook in het buitenland. 'We denken dat veel boeren hier voordeel van hebben', zegt Huisman.

Partners in deze 5G-pilot zijn Dell EMC, VMware, TNO, VodafoneZiggo en de Hanzehogeschool Groningen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.