Waterstoftrekker, drones en robots op jongerendag boomteelt

Ongeveer 150 jongeren kwamen vorige week donderdag af op de Landelijke Jongerendag Boomkwekerij bij De Buurte Kwekerijen in het Gelderse Oene. Daar waren onder meer een waterstoftrekker, spuitdrones, schoffelrobots en volautomatische snoeimachines te zien.

'Die landbouwdrone is net klaar en nog nooit ergens vertoond. Volgende week gaan we deze testen op onze percelen, maar nu kunnen de jongeren er vast naar kijken', zegt Arno Engels van LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen, coördinator van het evenement. 'Daarnaast hebben we met de EOX de trekker van de toekomst. De jongeren zijn de toekomst voor de boomkwekerij in Nederland, dan hebben we natuurlijk ook de mechanisatie van de toekomst nodig.'

Spectaculair was de EOX-175 met vierwielbesturing en verstelbare spoorbreedte. 'Deze trekker is speciaal gebouwd om op het land met een brede spoorbreedte te werken om daarna op de weg de breedte aan te passen', legt bouwer Paul van Ham uit. 'Elk wiel heeft een elektromotor. Dat geeft een ongelofelijk krachtige aandrijflijn.'

Het aantal boomkwekerijbedrijven neemt af, maar de vraag neemt toe. 'Daarom willen we jongeren graag enthousiast maken en houden. De komende jaren zijn er nog meer bomen en planten nodig', zegt Engels. 'Door het Klimaatakkoord moeten er meer bomen komen en voedselbossen zijn nu populair. Al die bomen komen niet uit de fabriek, maar daar hebben we echte boomkwekers voor nodig.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.