Maistelers+zijn+positief+over+Fieldscout%2Dapp
Nieuws
© Fieldscout

Maistelers zijn positief over Fieldscout-app

Enkele maistelers draaien dit jaar voor het eerst mee met Fieldscout. Bij deze app worden maispercelen door satellietbeelden gevolgd. Hoewel het weer niet altijd ideaal was voor goede foto's, zijn de eerste ervaringen positief.

De satelliet die de beelden aan Fieldscout levert, draait banen om de aarde en is iedere drie dagen boven Nederland om beelden te schieten. Vorige week maandag maakte de satelliet de beelden. Die waren de volgde dag al te zien bij een aantal maistelers.

De app toont niet alleen de prestatie, maar ook de hoeveelheid biomassa, de hoeveelheid stikstof, de bijgroei ten opzichte van de vorige keer en de scoutingkaart. Die geeft aan welke delen afwijken van de gemiddelde groei.

Verschillen binnen perceel

Zo ook bij melkveehouder Roelof de Jong in het Friese Abbega, waar de verschillen binnen het perceel groot zijn. 'Vooraan staat de mais 2,5 meter hoog, achterin 2 meter.' Uit de app blijkt dat er in 2020 ook groeiverschillen waren tussen voor en achter.

'Je ziet dat op de delen waar plassen water hebben gestaan, de groei minder is. Dat komt terug in de kaart. Verder is het perceel opgesplitst en was een deel van het perceel in de kaart dit jaar gebruikt voor veldbonenteelt. Dat is de bruine rand aan de bovenkant', zegt melkveehouder Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo.

Egale kleur

'Het gewas staat er mooi egaal bij. De kleur van de kaart is ook egaal groen', constateert melkveehouder Corné Rommens uit het Brabantse Hoeven.

'Aan de straatkant oogt de mais redelijk gelijk. Ongeveer 150 meter van de kant zakt hij iets. Daar is een grondafgraving gedaan. Misschien heeft dat effect op de maisgroei en is de opbrengst daarom iets lager', zegt melkveehouder Wim Vedder uit het Drentse Gasselternijveenschemond. Hij roemt de kolven. Die zijn 20 tot 25 centimeter lang, hoewel dit niet uit de Fieldscout-app is op te maken. Die kijkt voornamelijk naar het blad.


Melkveehouder Bas Fokkert uit het Overijsselse Holthone herkent in de satellietbeelden vooral de restanten van een oude geul die er ligt, waar de mais minder is. 'Zelf bij lange mais is de groei na regen minder. De juiste ondergrond blijft de basis voor een goed gewas.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.