Lelies+gedijen+goed+bij+teelt+onder+fullledbelichting
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Lelies gedijen goed bij teelt onder fullledbelichting

Lelies zijn goed te telen onder fullledbelichting. Verrood licht biedt voordelen, maar de bladkwaliteit blijft een aandachtspunt. Dat blijkt uit een onderzoek van Plant Lighting en Delphy Improvement Centre.

Onder fullledbelichting blijken goede lelies te kunnen worden geteeld wat betreft snelheid, takgewicht, stevigheid, lengte, knopontwikkeling en vaasleven. Voor de Oriëntal- en OT-variëteiten bood verrood licht duidelijke voordelen.

Dat zijn een hogere teeltsnelheid tot wel twaalf dagen, remming van overmatige lengtegroei bij OT's Tabledance en Zambesi en een beter vaasleven. Het takgewicht was voor de OT's en Oriëntals over het algemeen iets hoger zonder verrood licht. Maar omgerekend per mol licht voor takken van 90 centimeter produceerde de behandeling met verrood juist meer takgewicht.

Lager takgewicht

Voor de LA- en Longiflorum-variëteiten was het voordeel van verrood minder of niet overtuigend. De trekduur van de LA's was weliswaar enige dagen korter met verrood licht, maar het takgewicht was weer wat lager. Of verrood licht bij deze variëteiten voldoende voordelen biedt, is aan de teler om te bepalen.

Voor een succesvolle teelt onder fullledbelichting ligt de uitdaging vooral nog in de bladkwaliteit. Bladeren vertoonden soms chlorose. Zowel substraat, lichtspectrum als klimaatsturing zouden hierin een rol kunnen spelen.

Koele teelt

Lelie is een relatief koele teelt, waardoor met fullledbelichting slechts beperkt hoeft te worden verwarmd. De warmtevraag is in dit onderzoek beperkt door intensief te schermen en de verwarmingsbuizen alleen in te zetten bij warmtevraag.


Het onderzoek van Plant Lighting en Delphy Improvement Centre is gefinancierd door de gewascoöperatie Lelie en het programma 'Kas als Energiebron', het innovatie en actieprogramma van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Glastuinbouw Nederland. Signify heeft de ledlampen ter beschikking gesteld.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.