Meer+rust+met+bodemvochtsensoren
Kennispartners AgroExact
© Kennispartner

Meer rust met bodemvochtsensoren

De oplossingen van AgroExact geven Jan Straver uit het Brabantse Babyloniënbroek 'vooral rust'. 'Ik ga één week per jaar op vakantie. Als ik dan op de app zie dat het goed gaat met mijn gewassen, geeft dat een heerlijk gevoel.'

Straver heeft samen met een neef een akkerbouw- en melkveehouderijbedrijf. In het groeiseizoen is weer- en bodemdata checken een van de eerste dingen die hij 's morgens doet. En dat bij voorkeur aan de keukentafel met een kop koffie. 'Ik hou van de vrijheid van het ondernemen, het zelf kunnen beslissen. Maar ik wil wel precies weten wat ik doe. Wanneer ga ik beregenen? Hoeveel water is nodig? Wat is het juiste moment voor gewasbescherming? Een verkeerde beslissing kan veel geld kosten.'

De ondernemer zelf zag gelukkig nog nooit een oogst verloren gaan. 'Ik ben altijd intensief met beregenen bezig geweest.' Maar hij merkt wel dat hij water bespaart sinds hij de oplossingen van AgroExact gebruikt. Omdat hij dankzij de sensoren weet hoe het met de bodem is gesteld, maar ook omdat de app hem vertelt wanneer het gaat plenzen. 'Dan is bijvoorbeeld voor dat moment 15 millimeter water geven wel genoeg.'

Gewasbeschermingsmiddelen

Hetzelfde geldt voor gewasbeschermingsmiddelen. 'Die wil je ook zo efficiënt mogelijk inzetten', zegt Straver. 'Dat is beter voor het milieu en de portemonnee. Vroeger spoot ik 'op de kalender.' Dan was het maandag bijvoorbeeld spuitdag. Nu check ik op de app niet alleen de luchtvochtigheid, maar ook de windsnelheid en windrichting om te kijken of de omstandigheden optimaal zijn of niet. Als het flink waait, komen de middelen niet op de plekken terecht waar je ze wilt hebben. En vanaf windkracht 5 mág je niet eens bespuiten.'

Ik wil precies weten wat ik doe. Een verkeerde beslissing kan veel geld kosten

Jan Straver, akkerbouwer en melkveehouder in Babyloniënbroek

Straver werkt sinds drie jaar met de weerstations en bodemvochtsensoren van AgroExact. Hij heeft een weerstation uit het netwerk van AgroExact op het land staan, maar ziet ook de gegevens in van de weerstations in de buurt van zijn andere percelen. 'Dan valt er in Babyloniënbroek een stevige bui, maar op mijn perceel 6 kilometer verderop in Uitwijk geen druppel.'

AgroExact houdt de weerstations in beheer, gebruikers betalen alleen voor inzicht in de gegevens op de app. Kijk voor meer informatie op agroexact.nl

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner AgroExact
 

AgroExact

AgroExact stelt gebruikers in staat werkzaamheden op het land efficiënter te plannen en gewassen optimaal te beregenen door beter inzicht te bieden in het... Lees verder

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.