PlantLab+haalt+50+miljoen+op+voor+buitenlandse+locaties
Nieuws
© PlantLab

PlantLab haalt 50 miljoen op voor buitenlandse locaties

PlantLab, dat groenten kweekt in geconditioneerde klimaatkamers zonder daglicht, gaat nieuwe productielocaties openen in het buitenland, waaronder in Noord-Amerika en Europa. Het bedrijf heeft daarvoor 50 miljoen euro opgehaald. De financiële injectie komt voort uit een nieuwe financieringsronde die werd geleid door investeerder De Hoge Dennen Capital.

De extra productielocaties zorgen ervoor dat PlantLab dicht bij de consument op grote schaal verse groenten kan verbouwen. Investeerders hebben tot nu toe in totaal 120 miljoen euro in het bedrijf gestoken.

PlantLab realiseerde in de afgelopen tien jaar een doorbraak met een gepatenteerde technologie voor innovatieve stadslandbouw, die nu wordt toegepast in een commerciële productielocatie in Amsterdam van 15.000 vierkante meter. Ook in het Amerikaanse Indianapolis en op de Bahama's is het bedrijf actief.

Groente en kruiden

Die technologie van PlantLab maakt het mogelijk overal ter wereld groente en kruiden te telen, zoals tomaten, komkommer, basilicum en munt. Dit kan zelfs op onvruchtbare grond of midden in stedelijke gebieden. De gewassen groeien dankzij temperatuur-, vocht- en lichtregulatie uit tot hun volledige potentie, terwijl er 95 procent minder water nodig is en geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

Licht komt van speciaal ontwikkelde ledlampen, die de specifieke kleur licht geven die planten nodig hebben voor fotosynthese. Door locaties dicht bij de klant en de consument te hebben, hoeft voedsel niet meer over lange afstanden te worden getransporteerd, wat leidt tot minder CO2-uitstoot, lagere kosten en minder voedselverspilling.

Nieuwe gewassen

PlantLab focust zich momenteel op sla, kruiden, tomaten en komkommer, maar heeft voor veel andere gewassen de research gedaan om ook deze commercieel te kunnen kweken. In een ruimte met een oppervlakte van slechts twee voetbalvelden kan genoeg worden geproduceerd om een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van 200 gram groente te voorzien.


PlantLab heeft in Den Bosch zijn R&D-centrum en in Amsterdam de grootste commerciële productielocatie van Europa. Bij het bedrijf werken internationaal meer dan honderd mensen. PlantLab is in 2010 opgericht in Den Bosch met als doel het wereldvoedselsysteem te verbeteren.

De Hoge Dennen Capital denkt dat de technologie van PlantLab wereldwijd een verschil zal gaan maken. 'Gezonde en lekkere groente wordt op deze manier betaalbaar, voor iedereen bereikbaar en ook nog eens zeer duurzaam geproduceerd.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.