Jury+looft+niveau+inzendingen+Topsector+T%26amp%3BU+Innovation+Prize
Nieuws
© Dirk Hol

Jury looft niveau inzendingen Topsector T&U Innovation Prize

'Het niveau van de inzendingen voor de Topsector T&U Innovation Prize ligt enorm hoog', zegt juryvoorzitter Harrij Schmeitz van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. De tien genomineerden voor deze prijs zijn maandag bekendgemaakt.

Volgens Schmeitz was het voor de jury niet gemakkelijk om tot een top tien te komen. 'Het thema van deze editie was Improving the value chain in horticulture. We zien dat dit onderwerp met minder focus op technologie heeft geleid tot minder inzendingen. Dat bevestigt het beeld dat er minder aandacht is voor ketenbrede (systeem)innovaties.'

De genomineerden voor de Topsector T&U Innovation Prize zijn: Vertigo Systems, Organifarms, CSR-Focus, Planthunters, Infitiv, Optimiz, Odd.Bot, Farmertronics Engineering BV, AgriData Innovations en Hudson River Biotechnology. Deze hebben volgens de jury allemaal een innovatie voorgedragen die aantoonbaar kan bijdragen aan het optimaliseren van de waardeketen.

Veel problemen

'We zien een breed scala aan problemen die door de (inter)nationale deelnemers efficiƫnt worden aangepakt', zegt de juryvoorzitter. Denk hierbij aan het verlagen van de kosten in de keten door minder gebruik te maken van essentiƫle grondstoffen als water en energie, het sluiten van de keten door het verwaarden van de reststromen of het verbeteren van behoud van kwaliteit in de waardeketen om zo voedselverspilling te verminderen.'

De finale vindt plaats op donderdag 23 juni tijdens het HeroFestival in Amsterdam, dat georganiseerd wordt door HortiHeroes. Daar presenteren de tien genomineerden in een besloten sessie hun innovatie aan de jury. Die kiest daarna de winnaar die bekend wordt gemaakt tijdens festival. Het winnende team ontvangt onder meer een kennisvoucher ter waarde van 25.000 euro.

Behalve de juryprijs wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. Stemmen daarvoor kan via impact2025.nl. Eerdere winnaars van de Topsector T&U Innovation Prijs waren InsectSense (2021), Sigrow (2020) en Pats Drones (2019).

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.