WUR: waterstof biedt volop kansen voor boeren en tuinders

Waterstof biedt volop kansen voor boeren en tuinders. Dat stelt onderzoeker Chris de Visser van Wageningen University & Research (WUR).

De Visser is een van de sprekers tijdens de Nationale Waterstofdag die vrijdag 17 juni plaatsvindt in Lelystad. Centraal staat de rol van het platteland in de waterstofeconomie.

'Boeren hebben ruimte, een aantal heeft windmolens en zonnepanelen. Waterstof produceren is interessant voor een boer omdat die er al is. Diesel moet nog naar het bedrijf toe', licht de onderzoeker toe.

Stimuleren

De Visser benadrukt dat de overheid stimulerend op moet gaan treden. 'Er zal iets moeten gebeuren om de drempel over te gaan. Ik vergelijk het vaak met windmolens. Dat kan nu al zonder subsidie. Dat kon omdat er eerder subsidie beschikbaar was waardoor er werd geïnnoveerd.' De waterstofspecialist denkt dan ook dat alles sneller kan gaan dan we misschien denken, omdat ook de waterstofemissiehandel een rol gaat spelen.

Wouter Veefkind, programmamanager energie bij LTO Noord, geeft aan dat het onderwerp urgenter is dan ooit. 'Nu is het moment, zeker in verband met de oorlog in Oekraïne. Geef de voorlopers middelen om te helpen met de innovatievraag.'

Trekker

'Onze trekker rijdt in 2025 misschien wel op waterstof', denkt Krispijn van den Dries, eigenaar van biologisch-dynamisch akkerbouwbedrijf BioRomeo in het Flevolandse Ens. Hij teelt op 70 hectare verschillende groenten die hij ook zelf verwerkt en verpakt.

'Ik zou graag zien dat we decentraal waterstof opwekken, dus op de bedrijven zelf door middel van wind-en zonne-energie. Dat kunnen we opslaan en gebruiken in trekkers en heftrucks.' Van den Dries vroeg hiervoor subsidie aan. In juli krijg hij de uitslag.

• Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via nationalewaterstofdag.nl.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.