Belangstelling+voor+innovaties+rond+bodem+groeit
Nieuws
© Bert Kamp

Belangstelling voor innovaties rond bodem groeit

Agrarisch ondernemers tonen steeds meer interesse in innovaties op het gebied van bodem en bodemtechnologie. Dat bleek donderdag tijdens een demodag in het Overijsselse Beuningen en De Lutte. Daar luisteren en keken melkveehouders en loonwerkers naar de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied.

De demodag was een initiatief vanuit het LTO Noord-project 'Lonend werken' en was georganiseerd in samenwerking met VKON en loonbedrijf Volker in De Lutte. Er was veel te zien, variƫrend van diverse besturingsondersteunende systemen zoals sensoren, penetrologgers en drones.

Deelnemers aan het project deelden ervaringen over de innovatieve manier van samenwerking tussen loonwerker en melkveehouder. Daarnaast waren er workshops, onder andere over maatregelen die direct invloed hebben op het verminderen van uit- en afspoeling vanuit het project 'Boeren voor drinkwater'.

Compostthee

Veel belangstelling ging uit naar de demo met compostthee. Gerard Weda van loonbedrijf Volker demonstreerde het brouwsel dat hij in de tank maakt met water, wormencompost, appelmelasse, sea-90 en biostimulanten. Na twee dagen onder ideale omstandigheden brouwen hebben de micro-organismen, schimmels en bacteriƫn uit de wormencompost zich exponentieel vermeerderd. 'Dan is het spul klaar om op het grasland te brengen', zegt Weda.

Compostthee is geen stikstofvervanger, maar het stimuleert volgens de loonwerker het bodemleven en de plantweerbaarheid. Hij waarschuwt dat het geen wondermiddel is. 'Het werkt zeker, maar je bodem moet eerst op orde zijn. Dan kan het iets extra's bieden.'

Focus

Het middel staat momenteel in de belangstelling, maar Weda experimenteerde er 25 jaar geleden ook al mee. 'Toen was kunstmest nog goedkoop en boeren waren meer gericht op schaalvergroting. Nu ligt de focus van de bedrijven anders en zijn ze meer bezig met de bodem en het bodemleven.'

Weda bewerkte dit jaar al 300 hectare van het middel. Kosten: 30 euro per hectare, exclusief bewerkingskosten. Er is ongeveer 200 liter thee per hectare nodig.

De loonwerker heeft het middel ook toegepast op grond bij Natura 2000-gebieden, in combinatie met bokashi. 'Dat zijn extensief beheerde gronden. Maar ik wil daar toch graag goed hooi van afhalen. Compostthee kan daarbij helpen.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.