Vakjury+nomineert+tien+technieken+voor+Bronzen+Sikkel
Nieuws
© Han Reindsen

Vakjury nomineert tien technieken voor Bronzen Sikkel

Een vakjury van mechanisatiejournalisten heeft tien technieken genomineerd voor de innovatieprijs Bronzen Sikkel 2022. Zij beoordeelden in welke mate de technieken echt vernieuwend en onderscheidend zijn.

De prijs wordt uitgereikt op de AgroTechniek Holland (ATH)-beurs in het Flevolandse Biddinghuizen. Op de eerste beursdag op 14 september wordt de winnaar bekendgemaakt.

In 2018 won Agrifac met zijn AIC Plus-techniek de Bronzen Sikkel. In 2016 won Veenhuis met de Nutriflow en daarvoor kregen John Deere Manure Sensing (2014), de Lely Vector (2012) en Kvernelands Geoseed (2010) de prijs.

Deze zesde editie van de ATH zijn genomineerd: Agrifac met de AtmosAdaptievePlus, Agromec met de elektrisch aangedreven Fendt 700 Vario Electric, BBLeap met de LeapZero, GTJ Trading met de Müthing Coverseerder, Homburg Holland met de Top Cut onkruidverzamelaar, Kamps de Wild met de Nucrop-elektrische loofdoder, Kverneland met het Pudama-doseersysteem, Slootsmid met een precisiebemester en tot slot Teejet Technologies met de Manual Vra-spuittechniek.

Gouden Klavertje Vier

Tegelijk met de ATH is op hetzelfde terrein de GroenTechniek Holland gehouden met machines voor tuin- en landschapsonderhoud. Voor dit deel van de beurs was er de innovatieprijs met de naam Gouden Klavertje Vier, waarin veel van de tien genomineerden een elektrische aandrijving of autonome techniek introduceerden.

Bekijk hieronder de beschrijving van de tien genomineerden voor de innovatieprijs Bronzen Sikkel op de ATH.

Agrifac Machinery – AtmosAdaptievePlus

Systeem met geïntegreerd weerstation waarmee de veldspuit zich elke paar seconden automatisch aanpast aan de lokale omstandigheden (temperatuur, luchtvochtigheid, windkracht en -richting), met dynamische spuitinstellingen waardoor alle middelen effectiever worden benut.

Agromec – 700 Vario Electric

Volledig elektrische trekker waarbij capaciteit, compactheid, comfort, wendbaarheid en bedieningsgemak grotendeels gelijk zijn gebleven. Bedrijven kunnen hiermee volledig emissieloos werken.

BBLeap – LeapZero

Spuiten met nul emissie en/of voldoen aan de verplichte driftreductie door gebruik te maken van windsensoren. Het apparaat meet voor en achter de spuitboom de windrichting, windkracht en rijsnelheid. Op basis daarvan wordt de juiste dop op de juiste plek geopend en is exact bekend waar elke druppel landt die de dop verlaat.

GTJ Trading – Müthing Coverseerder

Maakt de verwerking van gewasresten na de oogst en het aanbrengen en afdekken van zaden in één ondiepe bewerking mogelijk zonder voorafgaande grondbewerking. Dit biedt mogelijkheden tot vroege vestiging en maximaal gebruik van bodemverbeterende vanggewassen.

Homburg Holland – Top Cut

Deze onkruidverzamelaar combineert twee taken: het afsnijden van de onkruidtoppen boven het cultuurgewas en het verzamelen van het materiaal dat de onkruidzaden bevat. Dit voorkomt verdere opbouw van het onkruid.

Kamps de Wild – Nucrop

Nieuwe, duurzame manier van loofdoding door gebruik van geleidende vloeistof en elektrische stroom waardoor het behandelde loof binnen één werkgang wordt gedood en de groei onmiddellijk stopt. Loofdoding is hiermee geheel zonder chemie mogelijk.

Kverneland – Pudama

Maakt systematisch en gericht toedienen van kunstmest tijdens het zaaien van mais mogelijk, door in clusters kunstmest exact bij het maiszaadje aan te brengen. Dit leidt tot een forse besparing van kunstmest, zonder verlies van maisopbrengt.

New Holland – T6.180 Methane Power

De eerste landbouwtrekker waarvan de motor op een alternatieve brandstof, biomethaan, loopt, voor een duurzamere, emissielagere, circulaire en onafhankelijkere bedrijfsvoering.

Slootsmid Mesttechniek – Precisiebemester

Precisiebemester met een uniek verdeelsysteem die geschikt is voor het aanwenden van natuurlijke kunstmestvervangers als mineralenconcentraat en lagere giften drijfmest. Leverbaar in werkbreedtes van 7,5 tot 12 meter.

Teejet Technologies – Manual Vra

De DynaJet-functie voor rijen- en beddenteelten combineert alle moderne spuittechnieken, zoals individuele dopafsluiting, bochtencompensatie, variabele dosering en spot spray. In het veld kun je zo overal exact spuiten met de gewenste dosering en dit geeft 90 procent driftreductie zonder extra hulpmiddelen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.