Knoll%3A+met+%C3%A9%C3%A9n+combinatie+mais+hakselen%2C+persen+en+wikkelen
Nieuws
© Frits Huiden

Knoll: met één combinatie mais hakselen, persen en wikkelen

Fabrikant Knoll in het Overijsselse Staphorst is gespecialiseerd in het produceren van combinaties die in één keer mais hakselen, persen en wikkelen. Voordelen zijn minder arbeid, betere conservering en minder transportvolume. Deze eenpersoonssystemen worden niet voor niets wereldwijd verkocht.

Het is een bijzonder tafereel, een zelfrijdende hakselaar die een rondebalenpers voorttrekt. In één werkgang wordt zo mais gehakseld, geperst en gewikkeld in ronde balen. Doorgaans zijn het stationaire persen op het erf die mais in balen persen. Fabrikant Orkel werd er bekend mee en ook Göeweil en Knoll in het Overijsselse Staphorst verkopen de stationaire maispersen.

Het voordeel is dat de conservering doorgaans beter is dan in een kuil, het kan worden gevoerd in kleine porties terwijl de rest van de voorraad luchtdicht ingepakt blijft en er zijn tot 50 procent lagere transportvolumes. De mobiele pers van Knoll wordt samen met het Finse Agronic gebouwd en verkoopt Knoll sinds dit jaar onder eigen naam. Ook positief is dat er geen transportkarren en overslag meer nodig zijn tussen veld en erf.

Drie verschillende persen

Knoll heeft drie verschillende Multibaler-persen in het programma. De Multibaler 820-pers maakt balen met een diameter van 90 centimeter en een gewicht van gemiddeld 300 kilo. Deze pers heeft een capaciteit van veertig balen per uur, ofwel zo’n 12 ton per uur. 1 hectare mais brengt gemiddeld tussen de 40 en 50 ton product op. De grotere Multibaler 1220-pers maakt balen met een diameter van 100 tot 120 centimeter. Daarmee heeft deze een capaciteit van zo’n 30 ton per uur.

© Frits Huiden

Wie de volledige capaciteit van een hakselaar met zesrijige bek wil benutten, kan sinds kort kiezen voor de Multibaler XL. Deze pers heeft een variabele perskamer met zeventien rollen en riemen, is volledig hydraulisch aangedreven, voorzien van telemetrie en heeft een capaciteit van 50 ton per uur.

Net als bij de andere persen is er een retour voor brokkelverliezen onder de perskamer. De pers maakt maisbalen van gemiddeld 900 tot 1.000 kilo. Gras en luzerne kunnen er ook mee worden geperst. De XL met een eigengewicht van 10.660 kilo is te krijgen vanaf 265.000 euro. Ter vergelijking: de 1220 weegt 6.800 kilo en kost 159.000 euro.

Grote markt

Jarold Knoll schat dat er in Nederland in totaal al vijftien tot twintig maispersen draaien. Wereldwijd is de markt nog groter. ‘Wij hebben persen in veertig tot vijftig landen draaien. Onlangs mochten we een nieuwe New Holland FR480 met Multibaler 1220-pers leveren aan de sultan van Abu Dhabi, maar we hebben ook persen lopen in bijvoorbeeld China, Zuid Amerika en Egypte. Juist in de warme oorden is het persen van mais in balen populair voor een goede conservering.’

© Frits Huiden

De aandrijving door een hakselaar kan bij een New Holland mechanisch, omdat de motor in lijn ligt met de power take-off (PTO). Het opbouwen van trekhaak, PTO en luchtberemming kost tussen de 15.000 en 20.000 euro. Bij hakselaars waar de motor dwars op de rijrichting ligt, kiest Knoll voor een hydraulisch aangedreven PTO.

Voor veehouders die zelf mais in balen willen hakselen, ontwikkelde Knoll een combinatie met tweerijige hakselaar en Multibaler 820-pers. Op een demo trok een MF 5610 met driecilindermotor van 95 pk de combinatie voort.

Braziliaanse JF

Omdat Kuhn in Geldrop en fabrikant Kemper inmiddels zijn gestopt met getrokken hakselaars, gebruikt Knoll nu het Braziliaanse merk JF. Deze heeft een rijonafhankelijke bek en een doorgaande aftakas voor de pers.

Een 95 pk-trekker kan de tweerijige getrokken hakselaar en pers prima voorttrekken.
Een 95 pk-trekker kan de tweerijige getrokken hakselaar en pers prima voorttrekken. © Frits Huiden

Goede weersomstandigheden zijn belangrijk bij dit systeem tegen insporing en om de balen van het land te krijgen. Grotere banden dan 22,5 inch zijn door de constructie van de pers nog geen optie. Het wikkelen van een maisbaal is niet veel anders dan een baal gras. Na 3,5 laag bindfolie wordt er nog zo’n zes lagen stretchfolie gewikkeld.

Doorgaans rekenen loonwerkers volgens Knoll rond de 20 tot 25 euro per baal. Daarmee wijken ook de tarieven niet veel af van het persen en wikkelen van vierkante balen.

© Frits Huiden

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.