Katoenluizen+verspreiden+virus+in+komkommers
Nieuws
© Vidiphoto

Katoenluizen verspreiden virus in komkommers

Het Cucurbit aphid-borne yellows (Cabyv)-virus in komkommers wordt vooral overgedragen van besmette naar onbesmette planten door katoenluizen. Dit blijkt uit onderzoek van Glastuinbouw Nederland in samenwerking met onderzoekslaboratorium Groen Agro Control.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gewascoöperatie Komkommer. Doel van het onderzoek was meer kennis te vergaren over de verspreiding en incubatie van Cabyv.

Het virus is in 2021 voor het eerst aangetroffen in de Nederlandse komkommerteelt. Cabyv behoort tot de groep van polerovirussen en wordt overgedragen door bladluizen. Een besmetting kan leiden tot verminderde groei en vruchtverlies. Uiteindelijk kan een virusuitbraak in een kas een behoorlijk productieverlies tot gevolg hebben.

Incubatietijd

Het onderzoek naar Cabyv focuste vooral op de besmetting van jonge planten van twee tot zes weken oud. Onder de geteste omstandigheden blijkt dat na overdracht door katoenluis de incubatietijd varieert van twee à drie weken in de jongere planten tot vijf à zes weken in de oudere planten.

Verder is aangetoond dat vooral katoenluis, zowel gevleugeld als ongevleugeld, verantwoordelijk is voor verspreiding van het virus. In de komkommerplanten is geen overdracht aangetoond door perzikluis en ook niet door kaswittevlieg. Ook is vastgesteld dat katoenluizen minimaal drie weken besmettelijk blijven na opname van Cabyv. Overdracht van het virus door nakomelingen van besmette luizen is niet aangetoond.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.