Standaardprotocol+maakt+overstappen+op+led+makkelijker
Nieuws
© Signify

Standaardprotocol maakt overstappen op led makkelijker

Klimaatcomputerleveranciers zijn bezig met een protocol om de communicatie tussen ledlampen en klimaatcomputers te standaardiseren. Hiermee hopen ze de innovatie en samenwerking in de glastuinbouw te versterken.

Door het toepassen van ledverlichting in de glastuinbouw neemt het energieverbruik af en ontstaan er meer mogelijkheden om de gewasgroei te sturen. Voor deze aansturing communiceren ledlampen en de klimaatcomputer met elkaar. Het werken met veel verschillende protocollen zorgt nu nog voor hogere implementatiekosten bij glastuinders.

De noodzaak van een standaardprotocol voor het aansturen van ledlampen is dan ook groot. Klimaatcomputerleveranciers Hoogendoorn Growth Management, Priva en Ridder ontwikkelen het nieuwe protocol samen met ledlampenleveranciers en het Horticulture Data Protocol (HDP). Volgens de partijen levert een uniform protocol een flinke tijds- en kostenbesparing op.

HDP, een initiatief van Ledgnd, Inventeers en Glastuinbouw Nederland, gaat aan de slag met testtooling voor het nieuwe protocol en beoogt het dimprotocol verder te verbreden naar sensoren en andere apparatuur. Het nieuwe communicatieprotocol wordt standaard beschikbaar gesteld via hortivation.nl. De verwachting is dat de eerste producten nog dit jaar communiceren met het nieuwe protocol.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.