Agritechnica+toont+opvallend+veel+elektrische+trekkers
Nieuws
© Fendt

Agritechnica toont opvallend veel elektrische trekkers

De Agritechnica vindt dit jaar plaats van 12 tot en met 18 november in het Duitse Hannover. Met ruim 400.000 verwachte bezoekers is dit de grootste landbouwmachinebeurs van Europa en de wereld. Op de beurs zijn allerlei noviteiten te zien, waaronder de nieuwste elektrische trekkers.

Ook voor Nederlanders is de beurs zeker een bezoek waard. Het beursterrein is immers maar drie tot vier uur rijden vanaf de grens en er staan bovendien tientallen Nederlandse bedrijven en fabrikanten.

De tweejaarlijkse beurs ging de vorige keer niet door vanwege corona. Daarom is er vier jaar geen Agritechnica geweest en zijn de verwachtingen van al het nieuws extra hoog gespannen. In 2019 waren er ruim 2.800 exposanten uit 53 landen verdeeld over 23 hallen, stelt de beursorganisatie. Toen kwamen 450.000 bezoekers naar de beurs.

Achttien medailles

Vooraf maakten veel fabrikanten al bekend wat zij in grote lijnen gaan laten zien. De beursorganisatie deelde achttien gouden en zilveren medailles uit aan noviteiten.

Krone won een zilveren medaille met een automatisch slijpsysteem voor de messen van de Big-X-hakselaars. Hierdoor is er veel tijd te besparen op handmatig werk. Normaal zou er namelijk na elke 400 tot 500 keer slijpen messen vervangen moeten worden. Met het automatische systeem hoeven de messen pas na 2.200 keer slijpen vervangen of bijgesteld te worden. Daarbij is de slijpsteen geheel te gebruiken.

Software

Amazone won een zilveren medaille met Curve Control-software voor kunstmeststrooiers. De software gebruikt parameters als rijsnelheid, toerental strooischijven, dosering en werkbreedte.

© Claas

Probleem van het strooien met kunstmest in bochten is dat de dosering in de binnenbocht hoger is dan in de buitenbocht. En door het zwenken kan kunstmest buiten de perceelsgrens komen. Aan de binnenkant van de bocht kan een gat ontstaan waar niet gestrooid is. Gevolg: onder- of overbemesting.

Met de software doseert de binnenste schijf in een bocht verder naar binnen om het gat te voorkomen. De schijf in de buitenbocht strooit minder breed, om niet buiten het perceel te komen en de overlap gelijk te houden.

Alternatieve krachtbronnen

Bij de trekkers valt op dat er volop aandacht is voor alternatieve krachtbronnen. Meest opvallend daarbij zijn de volledig elektrische trekkers van New Holland en Fendt. Deze zijn ook werkelijk te koop.

© Fendt

© New Holland

New Holland heeft daarnaast een T7 gebouwd op biogas, de opvolger van de T6. Het prototype trekker van 180 pk van Steyr heeft een hybride CVT waarbij een deel van de aandrijving via de dieselmotor komt en een deel van de trekker elektrisch is aangedreven. John Deere doet een duit in het zakje met zijn ethanolmotor en hydride oplossingen.

© Steyr

Standaardtrekkers

Standaardtrekkers ontwikkelen zich ook door. Bij Valtra is de nieuwe S-Serie te zien met vermogens van 280 tot 420 pk en bij Fendt zullen velen willen kijken naar de nieuwe 600 serie. De vierkoppige serie van 149 tot 209 pk haalt het vermogen 5 liter viercilinder motor.

De enige gouden medaille is voor een enorme combine van New Holland. Onder de vele zilveren medailles viel de voorlader van Stoll op door zijn techniek. De voorlader is telescopisch een meter uit te schuiven, zodat het mes van de bak tot 3,8 meter van het draaipunt van de lader kan komen.

Precisiewiedeggen

Blijvende aandacht is er voor precisiewiedeggen van bedrijven als Lemken en Zocon. Beide met Nederland als basis.

De Thulit-wiedeg van Lemken is er omdat het bedrijf eerder Steketee overnam. De wiedeg heeft vier balken en acht tandrijen. Elke tand behoud zijn vaste druk met een eigen cilinder tot 5 kilo per tand. Dat is traploos tijdens het rijden in te stellen. De tanden hebben een onderlinge afstand van 31,25 centimeter.

© Lemken

Zocon heeft een soortgelijk systeem en kenmerkt zich met zijn verzinkte frame en subframe van rvs. De tanden van deze wiedeg staan in een hoek van 130 graden en kunnen zowel slepend als stekend worden ingesteld. De 15 meter brede versie van Zocon heeft in totaal 683 tanden verdeeld over de ophangvelden.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.