Draadloze+sensoren+geschikt+voor+ieder+agrarisch+bedrijf
Kennispartners LTO Ledenvoordeel
© Dirk Hol

Draadloze sensoren geschikt voor ieder agrarisch bedrijf

Met nieuwe technieken kun je sneller en preciezer informatie krijgen over dieren, gewassen of de bodem en die informatie overzichtelijk in beeld brengen. Ook kunnen ze helpen je bedrijf te beveiligen. Miggy vertaalt die nieuwe technieken naar praktische oplossingen. KPN zoekt continu slimme diensten voor ondernemers en heeft nu de oplossingen van Miggy toegevoegd aan KPN EEN MKB.

KPN EEN MKB, af te nemen via LTO Ledenvoordeel, biedt één totaaloplossing voor alle telecom- en ICT-diensten. Denk hierbij aan mobiel en vast bellen, interactieve tv, wifi en veilig internet. KPN zoekt ook naar slimme diensten en nieuwe technieken voor ondernemers. Het zogeheten Internet of Things (IoT) speelt hierin een belangrijke rol. Daarom zitten nu ook IoT-oplossingen in het pakket.

De term IoT is langzamerhand steeds bekender. Het klinkt misschien abstract, maar simpel gezegd is dat het koppelen van fysieke dingen aan het internet. Bij fysieke dingen kun je denken aan trekkers, melkrobots, machines, sensoren, drones en dergelijke. Het internet maakt het voor veehouders en telers mogelijk om de data van die ‘dingen’ te gebruiken om slimmer of veiliger te werken. Want zodra deze apparaten en werktuigen online zijn, kunnen ze communiceren. Met elkaar, met hun gebruikers, met organisaties en met andere verbonden partijen.

Ondernemers kunnen dankzij deze nieuwe technieken tijd besparen, bijvoorbeeld bij het monitoren van dieren en gewassen of het vochtgehalte van de bodem. Bovendien leveren ze nuttige informatie op waarmee veehouders of telers heel gericht maatregelen kunnen nemen.

Vragen uit de praktijk

Het bedrijf Miggy is in 2017 opgericht met als doel om met de nieuwste technieken in te spelen op vragen uit de dagelijkse praktijk van ondernemers in de agrarische sector en in het midden- en kleinbedrijf. De oprichters merkten bij die ondernemers een groeiende vraag naar concrete oplossingen voor betaalbare sensoren, naadloze verbinding tussen ‘dingen’, gegevensbeheer en het overzichtelijk maken van de informatie die de verbindingen oplevert, bijvoorbeeld met grafiekjes.

‘Wij denken vanuit die ondernemers’, benadrukt Mike van der Ark, commercieel directeur van Miggy. ‘Wij bieden hen volledige oplossingen voor deze onderdelen van het Internet of Things (IoT)’.

Zeer efficiënte sensoren

Een van de nieuwe technieken die Miggy toepast, zijn sensoren die veel beter en zuiniger zijn dan de tot nu toe toegepaste sensoren. Dat kan vooral dankzij de nieuwe radiotechnologie in de sensoren, die uitermate efficiënt is. Sensoren met die nieuwe technologie hebben allemaal een eigen zender en zijn daarom niet afhankelijk van wifi of iets dergelijks. Ieder kwartier zenden de sensoren signalen uit naar de gebruiker. Ze werken op kleine batterijtjes die dankzij de nieuwe zuinige radiotechnologie pas na vijf tot tien jaar aan vervanging toe zijn.

De huidige generatie sensoren kan daar niet aan tippen, legt Van der Ark uit. Als voorbeeld noemt hij de meeste huidige sensoren voor track and trace, deze zenden slechts één keer per dag een signaal uit, terwijl de batterijen al na een paar weken leeg zijn.
De superefficiënte draadloze sensoren vormen één van de specialiteiten van Miggy. ‘Dat maakt ons uniek’, stelt Van der Ark. ‘Die sensoren werken fantastisch op plekken waar je niet of moeilijk met bedrading kunt komen.’

Als zo’n efficiënte sensor op diefstalgevoelige machines of werktuigen zit, is goed te volgen waar de inbreker ze mee naartoe neemt. Maar voorkomen dat die spullen meegenomen worden is nog beter, benadrukt Van der Ark. ‘Met alleen track and trace ben je vaak al te laat. Wij leveren bijvoorbeeld ook sensoren die een signaal geven als er iemand de schuur binnenkomt op een moment dat je het niet wilt, zoals ’s nachts. Als je na zo’n signaal gelijk naar de schuur gaat, ben je nog op tijd om wat te kunnen doen. De inbreker heeft immers tijd nodig om spullen te zoeken of om bijvoorbeeld gps-apparatuur los te maken. Als je ’s ochtends in de schuur komt en ziet dat het weg is, ben je te laat. Je moet het een stap voor zijn.’

KPN EEN MKB

Miggy heeft inmiddels zo’n 200 verschillende toepassingen van sensoren in het assortiment, waarvan track and trace er één is. Andere voorbeelden van toepassingen zijn sensoren voor het CO2-gehalte, voor vochtpercentage, temperatuur en voor bodemeigenschappen, zoals vochtgehalte en geleidbaarheid. Een groot deel van de toepassingen heeft te maken met klimaat. KPN heeft besloten om deze toepassingen niet zelf te ontwikkelen, maar Miggy gevraagd om ze aan te bieden binnen KPN EEN MKB. Klanten kunnen diverse telecom- en ICT-diensten afnemen binnen KPN EEN MKB. Ze ontvangen geen losse facturen per dienst, maar één totaalfactuur. Ook hebben LTO-leden vaste aanspreekpunten.

Beschikbaarheid toepassingen

Miggy ontwikkelt niet alle toepassingen zelf. Met behulp van klanten maakt het bedrijf ook vaak bestaande toepassingen geschikt voor de situatie van die klanten. Van der Ark legt uit: ‘Stel dat een boer of tuinder ergens op een beurs een toepassing ziet van een sensor die hij ook wil, dan kan hij ons bellen. Wij bestellen die toepassing dan gelijk en bouwen een applicatie voor de situatie van die klant, zonder dat het hem wat kost. Dan komt die in ons zogeheten ‘ecosysteem’. Die toepassing komt dan ook beschikbaar voor de rest van de markt. Als de klant een toepassing wil die alleen gemaakt wordt voor zijn eigen unieke situatie, dan is het voor hem niet gratis.

Op deze manier kan Miggy veel klanten helpen, vertelt Van der Ark: ‘Wij zijn zo hard gegroeid dankzij dit ecosysteem. Omdat we bestaande toepassingen bruikbaar maken voor de situatie van de klant, hoeven we niet zelf alles te ontwikkelen. Dit voorkomt hoge innovatiekosten per klant en stimuleert een gezamenlijke groei in het gezamenlijke ecosysteem van de klant en van onszelf.’

Gebruiker is eigenaar van de data

Van der Ark wijst erop dat de gebruiker altijd eigenaar blijft van de data die zijn sensoren opleveren: ‘Wij verkopen op geen enkele wijze data aan derden.’ Die veiligheid is onder andere ook gewaarborgd omdat Miggy voor het transport van de data gebruik maakt van het KPN-netwerk. ‘Dat is heel veilig’, benadrukt hij.

Meer weten over IoT?

Kijk voor meer informatie het webinar over IoT-oplossingen terug. Hierin wordt onder andere het stappenplan uitgelegd dat Miggy gebruikt om samen met individuele klanten tot oplossingen te komen.
Heb je vragen over de IoT-oplossingen van Miggy binnen KPN EEN MKB, dan kun je terecht bij Marco Adam of Sandro van Dekken. Zij zijn voor LTO-leden de vaste contactpersonen voor KPN. Stuur een mail naar ledenvoordeel@kpnlto.nl of bel 085-4884756.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel maakt zich sterk voor ruim 40.000 agrarische ondernemers die lid zijn van LTO Noord, ZLTO of LLTB. Wij onderhandelen met leveranciers namens... Lees verder

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.