Nieuw+fieldlab+voor+verticale+landbouw+in+Den+Haag
Nieuws
© Jelle Draper

Nieuw fieldlab voor verticale landbouw in Den Haag

Het Nederlands-Amerikaanse technologiebedrijf Infinite Acres heeft een fieldlab voor onderzoek naar technieken voor verticale landbouw geopend in Den Haag.

Doel van het fieldlab en tevens experience center is het vormgeven aan de verdere ontwikkeling van verticale landbouw. Daarbij werkt Infinite Acres samen met technologische bedrijven als Siemens Nederland, Signify, Priva, het Belgische automatiseringsbedrijf Sick en het Vertical Farming-team van Delphy.

Het nieuwe fieldlab biedt ruimte aan onderzoekers, experts en ook studenten van onder meer Wageningen University & Research en TU Delft. Algemeen directeur Tisha Livingston van Infinite Acres legt uit dat zij en haar collega's een ruimte willen creëren om samen met stakeholders oplossingen te vinden voor de wereldwijde voedselproblematiek.

Betere voedselvoorziening

Verticale landbouw staat aan de basis van gezondere en duurzamere productiesystemen voor een betere voedselvoorziening, stelt Livingston. De teelt in lagen op een kleine oppervlakte draagt volgens haar bij aan het verkorten van bevoorradingsketens, het verminderen van voedselverspilling en de grotere producties met minder grondstoffen.

Tijdens de opening van het fieldlab lichtte directeur Dirk De Bilde van Siemens Nederland de samenwerking met Infinite Acres toe. Ook hij vindt dat de traditionele voedselproductie moet worden heroverwogen. 'Digitalisering en geavanceerde technologieën dragen bij aan de verdere verduurzaming. Wij helpen graag mee om deze ontwikkeling positief te beïnvloeden.'

Technologiebedrijf met groene vingers

Infinite Acres, wat staat voor oneindige hectares, omschrijft zichzelf als technologiebedrijf met groene vingers. Het bedrijf is in 2019 opgericht als dochteronderneming van 80 Acres Farms. Dit is een Amerikaans bedrijf dat is gevestigd in Ohio en indoorfarms exploiteert.

Vanuit deze indoorfarms worden langs de oostkust van de Verenigde Staten 1.500 winkels beleverd met salades, kruiden, microgroenten en tomaten. Deze gewassen worden zonder gewasbeschermingsmiddelen geteeld. De initiatiefnemers schatten de besparing op het gebruik van water op 95 procent ten opzichte van traditionele teeltmethoden.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.