Nationale+Proeftuin+voor+precisielandbouw
Nieuws
© CI

Nationale Proeftuin voor precisielandbouw

Er komt een Nationale Proeftuin Precisielandbouw waar de nieuwste uitvindingen, prototypes en technologieën voor precisielandbouw in de praktijk kunnen worden getest en doorontwikkeld.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken maandag. Staatssecretaris Martijn van Dam stelt ruim 2 miljoen euro voor vier jaar beschikbaar voor de eerste fase van de proeftuin. Het ministerie verwacht dat het bedrijfsleven in de komende vier jaar ook 8 miljoen euro in het project investeert.

De Nationale Proeftuin Precisielandbouw moet ervoor zorgen dat de Nederland zijn toonaangevende positie in de agrarische wereld behoudt. Het project start met een ontwerpstudie die in kaart moet brengen in welke sectoren er behoefte is aan meer experimenteerruimtes (kas, land, stal red.). Naar verwachting levert de ontwerpstudie nog voor de zomer de eerste resultaten op, zodat de proeftuin op korte termijn verder ontwikkeld kan worden.

Rijp maken

Volgens Van dam moeten nieuwe technieken in de proeftuin rijp worden gemaakt voor de markt. 'De Nederlandse landbouw is internationaal toonaangevend. Om dat te blijven, moeten we investeren in vooruitgang. Dat helpt onze boeren en tuinders, en is goed voor onze technologische bedrijven. Met de kennis en de technologie die we in de proeftuin marktrijp maken kunnen we de land- en tuinbouw efficiënter én duurzamer maken. Zo behouden we onze koppositie en kunnen we ook in de toekomst blijven bijdragen aan de wereldwijde opgave om genoeg eten te produceren.'

'Om toonaangevend te blijven, moeten we investeren in vooruitgang.'

De investeringen in de proeftuin komen bovenop eerder gedane toezeggingen. Eerder maakte Van Dam al bekend dat er 16,5 miljoen euro beschikbaar komt voor HighTech 2 Feed the World; projecten die innovatie versnellen door bijvoorbeeld technologie uit de medische wereld of de ruimtevaart toe te passen in de landbouw. Daarnaast werd onlangs 12 miljoen euro beschikbaar gesteld door EZ voor twee nieuwe investeringsfondsen gericht op technostarters in de Agri-Horti-Food-Tech.

Start-ups

De staatssecretaris wil nnovatieve starters die actief zijn op het snijvlak tussen agro en techniek meer kans geven tot bloei te komen. Verder is er nog eens 500.000 euro beschikbaar voor zogenoemde 'start-up accelerators'. Gevestigde bedrijven gaan start-ups ondersteunen om de introductie van innovaties te versnellen. Binnenkort start de eerste accelerator voor tuinbouw. Daarna volgen accelerators voor food en agritech.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.