KPN+onderzoekt+mogelijkheden+van+precisielandbouw
Nieuws
© Nieuwe Oogst

KPN onderzoekt mogelijkheden van precisielandbouw

In het Europees project 'Internet of Food&Farm 2020 (IOF2020) levert KPN in een Nederlands deelproject de verbindingstechniek voor het ontsluiten van sensordata vanuit het veld en de bewaarcellen.

KPN is verrassende deelnemer aan het grote Europese project dat als doel heeft om de mogelijkheden van precisielandbouw bij elkaar te brengen. 'Voor ons gaat het om het testen van een interessante techniek voor een interessante sector', stelt Daan Boersma, productmanager bij KPN IoT.

Het Nederlandse deelproject ofwel use case voor IOF2020 waarbij KPN betrokken is betreft het optimaliseren van de sensorgestuurde aardappelteelt en aardappelbewaring. Het telecommunicatieconcern levert daarbij de zogeheten LoRa-connectiviteit en IT om de sensordata te ontsluiten.

Stroomverbruik

Boersma legt uit dat LoRa staat voor een LowRange, LowPower-netwerk. 'Deze verbindingen zijn vooral geschikt om kleine data uit te wisselen tussen objecten en systemen. Voordeel is dat dit netwerk weinig stroom verbruikt, wel vijf tot zeven jaar meegaat en apparaten op grote afstand kan verbinden. Ook in diverse andere sectoren wordt de LoRa-connectiviteit toegepast om de efficiƫntie van processen te verbeteren.'

KPN test de verwerking en opslag van sensordata vanuit de aardappelpercelen en de aardappelbewaring op twee Nederlandse praktijkbedrijven. Van de toepassing van LoRa op het bedrijf van Jacob van den Borne in Reusel heeft KPN een video geplaatst op de eigen website.

Resultaten

Op het andere bedrijf, de Forward Farm van akkerbouwer Jasper Roubos in Abbenes, houdt KPN op dinsdagmiddag 13 maart een bijeenkomst om de eerste resultaten van deze use case voor IOF2020 te presenteren. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden via bijgaande link.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.