Precisielandbouw+en+bodem+speerpunten+op+ATH
Nieuws
© Ruud Ploeg Fotografie

Precisielandbouw en bodem speerpunten op ATH

Precisielandbouw en de optimale bodem staan volop in de aandacht op de vijfde AgroTechniek Holland (ATH). De jubileumeditie van de beurs in Biddinghuizen is van 12 tot en met 15 september.

Aandacht voor precisielandbouw en de bodem gebeurt tijdens dagelijkse demonstraties aardappelen en bieten rooien, mais oogsten en niet-kerende grondbewerking. Maar ook in het SmartFarming-paviljoen waar naast alles over drones, weertechnieken, gps en sensortechnologie, het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) de laatste stand van zaken in de precisielandbouw belicht.

Corné Kempenaar, wetenschapper precisielandbouw bij Wageningen University & Research: 'Met dit NPPL-project wil het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de adoptie van precisielandbouw onder agrariërs versnellen. Dit jaar kregen zes akkerbouwers hulp van Wageningse experts om op hun bedrijf aan de slag te gaan met plaatsspecifieke toediening van (kunst)mest en gewasbeschermingsmiddelen en plaatsspecifiek aardappelen poten. Op de ATH gaan we de missie van NPPL aan de beursbezoekers tonen en worden de zes NPPL-toepassingen voor het tweede seizoen in 2019 bekendgemaakt.'

Grondbewerking

In heel Nederland en op alle grondsoorten zijn inmiddels bedrijven die niet-kerende grondbewerking (NKG) toepassen en de bodembewerking hebben geminimaliseerd. Hoe NKG op een praktische manier met beperkte machinekosten kan worden uitgevoerd, ziet de bezoeker in de dagelijkse demonstraties op de ATH.
Daarnaast is er aandacht voor NKG zonder glyfosaat en machines die ondiep en met voldoende overlap kunnen afsnijden.

Opbrengstmeting bij tien verschillende aardappelpercelen met het ras Innovator door heel Nederland wordt op ATH belicht tijdens de dagelijkse aardappeldemonstraties. Ter afsluiting van de aardappeltour is er voor aardappeltelers een seminar waarin onderwerpen als het groeiseizoen van aardappelen, bemesting, teelttechnieken en weerstations aan bod komen en waar marktspecialisten hun visie geven op het komende seizoen.

Hoe kan met aangepaste oogst- en transportsystemen en wielinstellingen bij de bieten- en maisoogst de bodembelasting geminimaliseerd worden? Op het demoveld bieten oogsten ziet de ATH-bezoeker de nieuwste bietenrooiers, zelfrijdende overlaadwagens, luchtdrukwissel-systemen, rups-onderstellen en de nieuwste bodemvochtsensoren. Alles wordt toegelicht door specialisten.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.