Ultrasnel+draadloos+internet+voor+precisielandbouw+Valthermond
Nieuws
© Twan Wiermans

Ultrasnel draadloos internet voor precisielandbouw Valthermond

Op Proefbedrijf 't Kompas in Valthermond is woensdag een proef van gestart in een fieldlab voor precisielandbouw over ultrasnel 5G mobiel internet.

Provincie Drenthe, KPN, Agrifac, Dronehub, Wageningen Universiteit en Research en Innovatie Veenkoloniën hebben de handen ineengeslagen om te werken aan de nieuwste technologische innovaties op het gebied van drones, spuitmachines en connectiviteit. In het 5G Field Lab werken de partners samen om precisielandbouwtoepassingen middels snelle dataverbinding en automatisering toegankelijker te maken voor de teler.

Het 5G Field Lab valt onder de noemer precisielandbouw. Gezamenlijk wordt gekeken naar het slimmer, efficiënter en duurzamer telen van gewassen voor de toekomst. Niet voor niets is gekozen voor de Proefboerderij 't Kompas in Valthermond als locatie, gedeputeerde Henk Jumelet: 'Samen met KPN en andere partijen onderzoeken we hoe 5G technologie kan bijdragen aan het verbeteren van de bedrijfsvoering van de agrarische sector.'

Proeftuin

Provincie Drenthe speelde al langer met het idee om een proeftuin in te richten voor precisielandbouw. De Veenkoloniën kwamen daarbij als ideaalbeeld naar voren. De match met KPN ligt om die reden voor de hand.

Om precisielandbouw dichter bij de praktijk te brengen, moet de gebruiksvriendelijkheid nog fors omhoog. Het 5G project werkt aan een oplossing aan de hand van een concreet voorbeeld, namelijk loofdoding in aardappelen.

Sproeimiddelen

In de proef wordt gebruikt gemaakt van een cameradrone die zeer nauwkeurige beelden maakt van een akker met aardappelen. Via een snelle mobiele verbinding worden deze beelden verwerkt en verstuurd naar een landbouwmachine die vervolgens vrijwel real-time en heel precies sproeimiddelen op het aardappelgewas doseert. Jumelet: 'Een proces dat momenteel ongeveer zo'n twee dagen in beslag neemt is in het 5G Fieldlab teruggebracht tot slechts twee uur. Dat brengt precisielandbouw een forse stap dichterbij.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.