Taakkaartmiddagen+moeten+%27blokkade%27+opheffen
Nieuws
© Mark Pasveer

Taakkaartmiddagen moeten 'blokkade' opheffen

Het goed verzamelen van data en er praktische taakkaarten van maken, is het grootste probleem bij precisielandbouw. Met twee bijeenkomsten wil de Proeftuin voor Precisielandbouw dit probleem aanpakken.

De Proeftuin voor Precisielandbouw bestaat uit twee locaties: Colijnsplaat in Zeeland en Reusel in Noord-Brabant. Het is een samenwerkingsverband tussen ZLTO, Van den Borne, Technische Universiteit Eindhoven, proefboerderij Rusthoeve en Delphy.

In de Proeftuin voor Precisielandbouw draaien sinds vorig jaar zestien innovatiegroepen met zo’n 160 deelnemende boeren. Het op de juiste wijze verzamelen van data en er taakkaarten van maken om plaatsspecifiek te kunnen werken, is in de praktijk niet eenvoudig. Binnen de precisielandbouwgroepen is dit vorig jaar als grootste knelpunt naar voren gekomen.

Met twee bijeenkomsten wil de Proeftuin voor Precisielandbouw de boeren helpen om deze ‘blokkade’ te verhelpen. Op de middagen leren boeren om een zone- of taakkaart te maken voor het eigen bedrijf. Deze vinden plaats op 22 februari op het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw in Reusel en 1 maart op de Rusthoeve in Colijnsplaat. De middagen zijn van 13 tot 16 uur.

Visueel maken

De boeren die wat minder ver zijn (instapgroep) leren op deze middagen om managementzones van hun perceel visueel te maken. Leren zien wat zones zijn en tijdens het rijden deze achtergrondkaarten in een scherm op de trekker beschikbaar hebben. De gevorderden kunnen de zones omzetten naar taakkaarten en daar proeven mee aanleggen zoals variabel compost strooien, bemesten, poten, planten en dergelijke.

Van de boeren die aan deze middagen deelnemen, wordt verwacht dat ze een dataset en/of zone- of taakkaart van hun bedrijf meebrengen. De Proeftuin voor Precisielandbouw heeft specialisten uitgenodigd om samen met de ondernemer een zone- of taakkaart te maken die in de bedrijfsvoering is te gebruiken.

Aanmelden nodig

Deelname aan de bijeenkomsten is gratis en geheel vrijblijvend. Aanmelden is wel nodig en kan door een bericht te sturen naar henny.van.gurp@zlto.nl. Voor vragen is contact op te nemen met Henny van Gurp (06-21212453).

De Proeftuin voor Precisielandbouw is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Rijk en de provincie Noord-Brabant in het kader van OPZuid. Daarnaast bestaat het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL). Beide initiatieven hebben een eigen doel en werken op onderdelen samen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.