Eigen+datadeelplatform+Vlaanderen%3A+DjustConnect
Achtergrond
© Theo Courtz

Eigen datadeelplatform Vlaanderen: DjustConnect

Waar Nederland met JoinData voor agrarisch ondernemers de data beheert, hebben de zuiderburen sinds dit najaar een eigen platform: DjustConnect. Beide initiatiefnemers kennen elkaar en wisselen tips en tricks uit.

Of het nu om Nederland of Vlaanderen gaat, het basisprincipe is hetzelfde: de boer of tuinder is eigenaar van zijn of haar data. En die beslist met wie de gegevens wel of niet gedeeld kunnen worden. DjustConnect en JoinData zijn als het ware de snelwegen waarlangs ondernemers data kunnen delen.

De beschikbare data uit klimaatcomputer, gps-systeem of melkrobot geven boeren en tuinders inzichten in hun eigen bedrijfsvoering. 'Maar ook andere bedrijven in de keten kunnen klant worden van slim samengebrachte datasets', zegt coördinator Stephanie Van Weyenberg van DjustConnect.

Gedragscode

De melkveehouderij loopt voorop in het delen van data binnen ketenpartijen. En beide boerenorganisaties, de Boerenbond in België en LTO in Nederland, noemen data een belangrijk speerpunt in de landbouw. Net als in Nederland is er in België sprake van een geldende gedragscode: de EU Code of Conduct on agricultural data sharing.

De ontwikkeling van het Vlaamse platform draait op volle toeren. Het platform is gefinancierd met bijna een half miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en investeringen door de coöperatief georganiseerde bedrijven Aveve, Boerenbond, CRV, Milcobel en Dierengezondheidszorg Vlaanderen. Kartrekker en host van het platform is kennisinstelling ILVO.


DjustConnect geeft elke geïnteresseerde agrarisch ondernemer op de thuiscomputer een eigen dashboard. Zo kan de ondernemer over de jaren heen het overzicht houden over de apps waaraan wel of geen toestemming is verleend voor het delen van informatie. En de boer of tuinder kan op elk moment via het dashboard beslissen om het datadelen weer stop te zetten.

'Ook belangrijk is dat we in het DjustConnect-systeem waterdichte controles hebben ingebouwd, zodat de acties van alle spelers transparant zijn', besluit coördinator Van Weyenberg.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.