Automatisering+benadert+natuurlijke+behoeftes+paarden
Nieuws
© Bram Becks

Automatisering benadert natuurlijke behoeftes paarden

Met een grotendeels geautomatiseerd systeem benadert paardenpension en -fokkerij Op de Brant in het Limburgse Nuth het natuurlijk gedrag van paarden. Het systeem van de Actiefstal laat de (pension)paarden lopen, zorgt voor een betere conditie en houdt ze rustig.

Tegen 11.00 uur zit haar dagelijkse ronde over het erf erop. Belangrijkste taak: paardenmest opruimen. 'Het vervelendste werk op de paardenhouderij. Wat zou het mooi zijn als we deze taak ook zouden kunnen automatiseren of liever nog robotiseren', filosofeert Ilse Limpens (43) van paardenpension en -fokkerij Op de Brant.

Het bedrijf is grondig geautomatiseerd met de komst van een Actiefstal. Dit stalsysteem benadert de natuurlijke behoeftes van het paard. De dieren leven in een groep waardoor ze continu interactie met soortgenoten hebben. Plekken om te eten en drinken zijn ruim verspreid over het gebied, om bewegen aan te moedigen.

Chip stuurt voer

Via de chip aan de halsband krijgen de paarden toegang tot ruwvoer, krachtvoer en mineralen. Alsof ze een horloge om hebben, staan de paarden in Nuth op gezette tijden voor de voerautomaten.

'Voor pensionpaarden is het soms een hele omslag'

Paardenondernemer Ilse Limpens

In boxenhuisvesting krijgen paarden zelden meer dan twee of drie voerbeurten, weet Limpens. In niet-geautomatiseerde groepshuisvesting speelt de hiërarchie een belangrijke rol: 'Dominante paarden pakken het meeste voedsel en worden dikker. De dunne paarden blijven dun.'

Paarden zijn duureters, in de natuur eten paarden vezelrijke voeding op maat en met deze vulling in de maag krijgt het maagzuur geen kans om de maagwand te beschadigen. 'Als een paard zes uur niet eet, kan het maagzweren krijgen.'

10 kilometer per dag

Naast het individuele dieet hebben de paarden in het Zuid-Limburgse Nuth met 5,5 hectare dag en nacht voldoende ruimte voor beweging. Limpens: 'We hebben het met een gps-systeem gemeten: de paarden lopen hier zo'n tien tot twaalf kilometer per dag en dat komt in de buurt van de vijftien tot dertig kilometer die ze in de vrije natuur afleggen.'

Voor pensionpaarden die uit een krappe achtertuin of een box komen, is deze opzet soms een hele omslag. Ze krijgen last van spieren, pezen en hoeven en het duurt even voor ze op conditie zijn. Daarnaast moeten ze hun plaats innemen in de groep en dat kan gepaard gaan met wat 'schrammetjes'.

'We meten de impact op de conditie. Daarvoor doen we een conditietest met hartslagmeter bij nieuwe paarden en na drie weken herhalen we dat om de groei te zien.' De rust, de beweging, het leven in de groep en het dieet werpt vruchten af, ziet de Limburgse. 'Het maakt zelfs van gevaarlijke paarden makke lammetjes.'

Altijd in de paarden

In haar jeugd zat Limpens altijd op de trekker of haar pony 'die ik na lang zeuren kreeg'. Samen met haar zus stak ze ook hun vader aan die op zijn vijfenveertigste zijn eerste merrie kocht. Tijdens de MKZ-crisis verruilde haar vader de koeien voor paarden en zette hij een fokkerijtak op.

Na een loopbaan als adviseur openbare ruimte is Ilse Limpens in 2010 thuis gaan werken. In 2018 heeft ze samen met haar man Ralph Rijstenbil het bedrijf van haar vader overgenomen. 'Het mooiste en dankbaarste werk is toch met dieren omgaan', oordeelt ze.

Lastige financiering

De bouw van de Actiefstal ging niet zonder slag of stoot. Banken wilden geen financiering geven. 'Soms omdat een medewerker met een paard besliste dat ons systeem nooit zou gaan werken.' Uiteindelijk kregen de ondernemers het geld heel snel bij elkaar via crowdfunding.

Het bedrijf blijkt ook in de coronacrisis tegen een stootje te kunnen. Rijstenbil heeft zich gespecialiseerd in de aanleg van paddocks, rijbakken en hekwerk, inclusief het aanleggen en onderhouden van de Actiefstal. 'Geïnteresseerde paardenhouders kunnen bij ons een kijkje nemen hoe het in de praktijk werkt.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.