Meer+details+Kuhn+Aura%2Dvoerrobot+bekend
Nieuws
© Frits Huiden

Meer details Kuhn Aura-voerrobot bekend

Kuhn kondigde al langer de komst van een autonoom rijdende voerrobot aan. Steeds meer details worden bekend sinds deze officieel is voorgesteld op de interactieve beurs Innov' Space 2020.

De Aura-voerrobot rijdt zelf naar de sleufsilo, laadt zichzelf met een frees en lost het voer gemengd voor het voerhek. Behalve het voer wegen, veegt hij het voer ook richting het voerhek.

De robot krijgt de afmetingen van 6,90 x 1,90 x 2,50 meter en een eigengewicht van 6,2 ton. Rijsnelheid op het erf is maximaal 7 kilometer per uur en het doseren van het voeren gaat met 2 kilometer per uur.

© Frits Huiden

Navigeren gaat via RTK-gps, Lidar en odometrie zonder dat er geleiding van draad of rail nodig is rondom de gebouwen. De vier wielen zijn allen aangedreven en gestuurd, zodat er ook kan worden gestuurd in hondengang.

Smalle frees

Opvallend zijn de opvoerband en smalle frees. Deze zijn met een sideshift van links naar rechts van de Aura te bewegen. Door de kleine breedte vraagt het frezen weinig vermogen, maar door de sideshift is toch over de volle breedte van de machine uit te kuilen zonder te manoeuvreren.

In de video hieronder zijn ook twee bezems onder de Aura te zien waarmee de voergang is aan te vegen.

De hybride aandrijving is deels elektrisch en komt deels van een 42 kilowatt sterke dieselmotor. In de mengkuip van 3 kuub staan twee verticale mengvijzels. De inhoud zou groot genoeg zijn om per dag 280 koeien te voeren. Het voer wordt gelost via een dwarsafvoerband achterop de machine.

Kuhn werkt al sinds 2015 aan het project en denkt de Aura in 2021 op de markt te brengen.

© Kuhn

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.