Veldspuit+stuurt+en+spuit+op+plantniveau
Nieuws
© Niels van der Boom

Veldspuit stuurt en spuit op plantniveau

Het bedrijf BBLeap heeft een veldspuit ontwikkeld die stuurt en spuit op plantniveau. De eerste machine is afgelopen zomer getest bij aardappelen. De ervaringen zijn goed.

De twee gezichten achter BBLeap zijn Peter Millenaar en Martijn van Alphen. Jarenlang werkten ze voor Agrifac. Millenaar sloeg in 2018 een nieuwe weg in. Van Alphen stopte er vorig jaar als CTO. 'De nieuwe techniek was te interessant', lacht hij. Een derde man, Rieks Kampman, ondersteunt het team vanuit Zuid-Afrika.

Een jaar geleden startten de mannen met hun plan: sturen en spuiten op plantniveau. Daarvoor klopten ze aan bij akkerbouwer Jacob van den Borne in Reusel. 'We zochten iemand die over data beschikte met voldoende resolutie om op plantniveau te kunnen werken', legt Millenaar uit. 'Dan blijven niet veel mensen over.'

Reservespuit gestript

De reservespuit van Van den Borne, een 36 meter Damman uit 2006, werd gestript en de Leapbox opgebouwd. Een kuubskist aan hardware werd verwijderd en vervangen door twee kleine modules, een kabel en een serie spuitdoppen.

We focussen ons op het systeem en niet op de spuitmachine zelf

Peter Millenaar, BBLeap

'Wie denkt nu goed bezig te zijn met zijn spuiten, hoeft niet met onze techniek aan de slag te gaan', zegt Millenaar met een knipoog. De ondertoon is serieus.

Grote stap voor de landbouw

'Na de opkomst van kunstmest en plantveredeling zien we sturen op plantniveau als de derde grote stap voor de landbouw. Bij BBLeap staat dit centraal. Om snel stappen te kunnen maken, werd een nieuw bedrijf gestart. We focussen ons op het systeem en niet op de spuitmachine zelf. Iedere fabrikant kan klant worden, maar het systeem is ook voor eindgebruikers beschikbaar.'

Van Alphen: 'We hanteren Technology Ready Levels (TRL's) tot 9 voor alle producten. Leapbox zit nu op TRL 8. Volgend jaar gaan tien systemen wereldwijd draaien. Andere techniek zit met TRL 6 of 4 lager in de ontwikkeling.'

Pulserende spuitdoppen

Leapbox is het hart van de machine, die draait om de pulserende spuitdoppen (PWM). De eerste machine heeft spuitdoppen om de 50 centimeter, maar 25 centimeter is ook mogelijk. Het systeem heeft voldoende capaciteit om 250 doppen te sturen, waarbij de afgifte maximaal veertig keer per seconde wordt gevarieerd.

Millenaar: 'Ons systeem moet met een raster van 160.000 vakken per hectare overweg kunnen en dat op een oppervlakte van 2.500 hectare.'

Snelheid

De pulserende doppen werken met een snelheid van 100 hertz, maar dat zegt niet alles, benadrukt Van Alphen. 'Het zit 'm in de snelheid en aansturing van de elektromagnetische klep, die zeer snel opent en sluit. Zo snel dat het spuitbeeld er niet onder lijdt. Of je nu 2 of 24 kilometer per uur rijdt, het spuitbeeld is perfect. Je kunt rustig vanaf de kopakker wegrijden.'

Leap-Core (geel) stuurt het systeem aan. De module (groen) regelt de afgifte via de hi-speed kleppen (blauw) bij de doppen.
Leap-Core (geel) stuurt het systeem aan. De module (groen) regelt de afgifte via de hi-speed kleppen (blauw) bij de doppen. © Niels van der Boom

Het systeem regelt de afgifte. In de rijrichting en over de gehele boombreedte op plantniveau. 'Waar we het verschil maken, is dat de afgifte ook bij een zeer lage of zeer hoge snelheid exact is. Met één niet-venturi 0.8 spuitdop kunnen we een fijn en uniform druppelspectrum creëren', legt Van Alphen uit.

95 procent driftreducerend

'We werken aan de toelating van deze dop. Voordeel is dat hij door zijn grove klassering 95 procent driftreducerend is. PWM-techniek is lastig te meten omdat het spuitbeeld totaal anders is dan bij een conventionele machine.'

Peter Millenaar (links) en Martijn van Alphen willen de Apple van de spuitenwereld worden met hun technologie.
Peter Millenaar (links) en Martijn van Alphen willen de Apple van de spuitenwereld worden met hun technologie. © Niels van der Boom

Het systeem klinkt complex, maar is uiterst eenvoudig in de bediening. 'We willen de Apple onder de spuitmachines zijn', zegt Millenaar. 'De chauffeur voert de gewenste druppelgrootte en de afgifte in en het systeem doet de rest. Wie nog niet klaar is om op plantniveau te werken, behaalt toch een enorme winst dankzij het gebruiksgemak en de nauwkeurige afgifte.'

Onvolkomenheden

Over- of onderdoseren bij bochten en boombewegingen, het systeem haalt alle onvolkomenheden uit het spuitbeeld. 'Dat roepen we niet alleen, maar maken we ook echt hard. We zijn niet van plan zelf een complete spuitmachine te bouwen, maar willen ons niet laten hinderen door gebrek aan techniek. Zo werken we aan een eigen middelinjectiesysteem en hogeresolutiekartering van het gewas.'

Leapbox is vanaf volgend jaar beperkt leverbaar en kost 1.000 euro per meter voor 50 centimeter dopafstand en 1.500 euro bij 25 centimeter dopafstand.

Het systeem werkt met Isobus. De chauffeur geeft de afgifte en druppelgrootte in. Leapbox doet de rest.
Het systeem werkt met Isobus. De chauffeur geeft de afgifte en druppelgrootte in. Leapbox doet de rest. © Niels van der Boom

Eerste ervaringen met BBLeap-spuitsysteem
De 180 aardappelpercelen van Van den Borne Aardappelen in Reusel worden sinds deze zomer door de Damman-spuit met BBLeap-techniek bespoten. Eigenaar Jacob van den Borne is enthousiast. 'De ziektebestrijding hebben we plaatsspecifiek uitgevoerd waarbij de afgifte nu over 58 secties wordt gevarieerd. Op ons areaal betekent dat een enorme hoeveelheid data', zegt Van de Borne. 'Verbazend was het daarom dat ook een oudere Fendt 936 met het systeem overweg kan. De nieuwste generatie trekkers kan nog veel meer aan, waardoor we nog nauwkeuriger kunnen werken. BBLeap pusht de techniek tot zijn limiet.' Wanneer chauffeur René rustig met de machine wegrijdt, is het PWM-systeem goed zichtbaar. De doppen lijken te sputteren en schakelen slechts tweemaal per seconde. Bij 11 kilometer per uur en 300 liter per hectare zit het systeem op 80 procent belasting en zie je de doppen niet langer pulseren.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.