Directeur+BioScope%3A+%27Met+je+mobiel+in+de+hand+naar+de+bodemafwijking+toelopen%27
Nieuws
© Frits Huiden

Directeur BioScope: 'Met je mobiel in de hand naar de bodemafwijking toelopen'

De FieldScout-app van het bedrijf BioScope combineert perceels- en gewaskaarten met gps-data. Met een mobiel in de hand kun je zo naar de plek toelopen waar de storing zich bevindt. De app won onlangs een belangrijke Europese prijs: de Galileo Masters Award.

BioScope is met de app FieldScout een van de winnaars van de Europese Galileo Masters Award in de categorie 'Space for our Planet'. Dit is een prestigieuze prijs voor tools die gebruikmaken van satellietdata van het Galileo-gps-systeem. 'De prijs wordt ondersteund door de EU, maar ook grote partijen als ESA, Baywa en Airbus', zegt directeur Tamme van der Wal van BioScope.

Wat is BioScope en wat zijn de activiteiten?

'BioScope is een samenwerking tussen LTO Bedrijven en AeroVision. Onze ambitie is om precisielandbouw zo makkelijk en laagdrempelig mogelijk te maken. Wij kunnen een compleet pakket aan perceelkaarten leveren.

'Je krijgt het hele teeltseizoen voor 12 euro per hectare bodem-, hoogte- en vegetatiekaarten en taakkaarten voor machines. Die krijg je al binnen 24 uur, elke vijf dagen. En dus niet pas als het al te laat is. Het is direct toepasbaar.

We werken met het motto: satelliet als het kan en drone als het moet

Tamme van der Wal, directeur van BioScope.

'Ook is er een koppeling met teeltregistratieprogramma's van Dacom en Akkerweb. Inmiddels hebben we 1.500 gebruikers.'

Waarin verschilt BioScope van andere spelers?

'Mijnakker was een groot voorbeeld voor ons, maar we hebben ook kunnen leren van de valkuilen. Wij zijn voor perceeldata niet helemaal afhankelijk van satellieten. Door de korte periode per dag dat er geen bewolking is, werken wij met het motto: satelliet als het kan en drone als het moet. Bovendien is de pixelgrootte nu veel kleiner. Wij werken met blokken van 10 bij 10 meter.

'We hebben niet de wens het hele traject zelf te doen, van het winnen van de data tot aan het teeltadvies. We doen alleen waar we goed in zijn: data verwerken tot bruikbare kaarten.

'Bovendien behoren we niet tot een grote partij die ook andere diensten wil verkopen. We leveren dus echt onafhankelijke data. Het is ook mogelijk foto's en notities toe te voegen of info van derden, zoals de bodemmonsters van laboratoria en de resultaten van bodemscanners.

Wat kun je met de FieldScout-app?

'De mogelijkheid om kaarten te analyseren en volgen vanachter de pc was er al. Werkelijk met je mobiel in de hand naar de plek toelopen of rijden waar bijvoorbeeld een groeiachterstand of bodemafwijking zit, is nieuw. Door de kaarten te combineren met gps-plaatsbepaling, is dat nu wel mogelijk.

'We nemen de data echt mee het veld in, waardoor je met eigen ogen kunt zien waarom gewasgroei op een bepaalde plek achterblijft. De app is natuurlijk ook in de trekker te gebruiken. Er is niet per se een taakkaart nodig die een machine aanstuurt.

'Je kunt je mobiel ook met een zuignap aan de voorruit plakken en met de bodemkaarten in FieldScout zelf handmatig doseren met de spuit of strooier. Zo'n app was er nog niet.

'De jury oordeelde dat FieldScout een winnende app is, omdat de boer echt centraal staat. De makkelijke toegang en het intuïtieve gebruik is zeer aantrekkelijk in precisielandbouw. De jury heeft ook vertrouwen in het team om het tot een succesvol product te maken.'

Wat zijn de toekomstplannen?

'We willen samenwerken met adviseurs. Zij spelen een grote rol in de interpretatie en vertaalslag naar de boer. Daarnaast willen we meer kaarten met meer gegevens produceren. Zo willen we ook de stikstof en dus de eiwithoeveelheid via kleur plaatsspecifiek in beeld brengen. Dan kun je iets zeggen over bemesting.

'Daarbij denken we ook aan de hoeveelheid vocht om de beregening op af te stemmen. Door weerberichten te combineren, is er een inschatting te maken voor bijvoorbeeld spuitwerkzaamheden. In die zin benaderen we de NIR-sensoren op machines, alleen dan vanuit de lucht.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.