Vloeibare+meststoffen+mengen+bij+spaakwielbemester
Nieuws
© Frits Huiden

Vloeibare meststoffen mengen bij spaakwielbemester

Vloeibaar uitrijden van meststoffen vraagt soms een mengsel voor de juiste samenstelling, vooral bij gebruik van spuiwater uit luchtwassers. Loonbedrijf Vollekracht mengt op het veld vanuit tank en fronttank twee meststoffen.

Het afgelopen decennium ontstond er een vaste groep melkveehouders die de kunstmeststrooier in elk geval de eerste en tweede snede laten staan en kiezen voor vloeibare kunstmest. Diverse rekenmodellen laten zien dat het teelttechnisch en financieel voordelen kan bieden. Zeker nu de korrelkunstmest wat duurder is.

De meststoffen komen sneller beschikbaar en kopakkers en randen zijn vierkanter te bemesten dan met een strooier. Boeren en loonwerkers kiezen vaak voor een veldspuit om vloeibare kunstmest toe te dienen. Dat is gunstig voor de kostprijs, maar er is risico op vervluchtiging en de meststof ligt op het gewas en niet in de grond bij de wortel.

Spaakwielen

Een stap verder is de vloeistof injecteren met kouters of spaakwielen. Dat laatste doet loonbedrijf Vollekracht alweer 16 jaar met twee machines vanuit het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs en het Flevolandse Zeewolde. 'Ik denk dat er in Nederland vijftig loonwerkers zijn met een spaakwielbemester. Wij maken veel kilometers in Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland, Brabant en Flevoland', vertelt eigenaar Marco den Uijl.

De spaakwielbemester brengt de meststof bij de wortels
De spaakwielbemester brengt de meststof bij de wortels © Frits Huiden

Het uitgestrekte werkgebied is volgens Den Uijl nodig want de bemester kost 220.000 euro. Vollekracht koos bij beide machines voor de meest luxe uitvoering met 60 spaakwielen op 15 meter werkbreedte. Een schuifas maakt dat de wielen van de bemester niet in het spoor van de trekker rijden. Uiteraard is er gps om de werkgangen strak naast elkaar te leggen. Via de Europese POP3-subsidie werd de helft van de bemesters vergoed.

Rendabel bij 3.500 hectare

Het vraagt een behoorlijke organisatie om met twee trailers de spaakwielbemesters te bevoorraden. 'Een spaakwielbemester is pas rendabel vanaf 3.500 hectare per jaar. Wij rekenen maximaal 30 euro per hectare machinekosten en arbeid en dat gaat per 50 hectare met een staffel naar beneden, afhankelijk van de bemeste oppervlakte. Bij meer dan 175 hectare per jaar rekenen we 22,50 euro per hectare.'

Eigenaar Marco den Uijl van Loonbedrijf Vollekracht: 'We rekenen maximaal 30 euro per hectare.'
Eigenaar Marco den Uijl van Loonbedrijf Vollekracht: 'We rekenen maximaal 30 euro per hectare.' © Frits Huiden

'Inmiddels is dit mijn zevende spaakwielbalk en vijfde tank met frame. We begonnen met een 8 meter brede versie, toen 12 en daarna 13,5 meter breed.' De ene bemester rijdt met een New Holland T6080 met 14.000 uur op de teller en de andere met een MF 7619 Dyna VT met 11.000 uur. Den Uijl heeft wel eens een zelfrijder overwogen, maar dat werd te duur en de mogelijkheden voor brede banden voor lage bodemdruk waren beperkt.

Gewicht besparen

De 6 kuubs tank achter op de bemester wordt doorgaans maar half geladen om gewicht te besparen. Vollekracht rijdt vooral meststoffen uit van mestdistributeur Gromes-Plender uit IJsselmuiden, een oplossing met 15 procent stikstof en 4 procent zwavel. Op gras wordt er 300 tot 400 liter per hectare uitgereden en in mais zo'n 700 liter per hectare.

Vollekracht rijdt steeds vaker spuiwater uit luchtwassers uit. De reststromen van testbedrijven met een Lely Sphere mestverwerkingsinstallatie betekent ook een nieuwe vloeibare meststof.

Software zorgt voor de juiste dosering van beide meststoffen
Software zorgt voor de juiste dosering van beide meststoffen © Frits Huiden

In spuiwater zit 8 tot 15 procent stikstof bij vaak een hoger zwavelgehalte. Zwavelbemesting verbetert de benutting van stikstof maar een overvloed geeft een beperkte opname van koper en selenium bij koeien. Om zwavel niet in overvloed toe te dienen bij het uitrijden van spuiwater moet dit aangevuld worden met een stikstofoplossing. Vollekracht investeerde daarom in een 1.500 liter fronttank met mengbuis en software, zodat hij in het veld een tweede meststof kan bijmengen voordat het de grond in gaat.

Sporenelementen toedienen uit derde tank

Plan is om ook nog een 400 liter voorraadtank te monteren om 2 tot 3 liter per hectare sporenelementen bij te kunnen mengen. 'Ik zie vooral toekomst voor deze techniek in Brabant, waar de boeren het snelst moeten voldoen aan nieuwe wetgeving. Tegelijk is het ook een onzekere investering is, want de wetgeving is natuurlijk zeer onvoorspelbaar.'

De fronttank gebruikt Vollekracht ook voor het bemesten na opkomst van bieten en mais in het zesde of zevende bladstadium. Het bedrijf injecteert de vloeistof aan beide zijden naast de bieten op 46 centimeter tussenruimten bij 50 centimeter rijafstand.

'In de bieten bemesten we op elke 12 rijen en gebruik ik een gewascamera met sideshift van Steketee om de plantrijen te volgen. Dat werkt nog mooier', vult Den Uijl aan.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.