Melkvolume+wordt+tot+de+helft+ingedikt+via+membranen
Nieuws
© Jaap Schaaf

Melkvolume wordt tot de helft ingedikt via membranen

Bij het systeem van Wafilin Systems scheiden membranen zuiver water van de melk, zodat het volume tot 50 procent wordt gereduceerd. Dit bespaart koelkosten en opslagruimte.

Op de Dairy Campus in Leeuwarden staat demonstratieopstelling in de vorm van een container. Daarin kan ruim 3.000 liter aan rauwe melk per uur worden geconcentreerd.

Dat is voldoende voor de Dairy Campus, waar de melk van de ruim 450 koeien direct vanuit de draaimelkstal wordt verwerkt. De ingedikte melk wordt daar als vloeistof opgeslagen in de koeltank.
In tegenstelling tot sommige andere indikkingsmethoden is bij dit systeem een voorbehandeling van de melk, zoals pasteurisatie of afroming, niet nodig.

Interessant voor melkveehouder

Het indikken van melk kan interessant zijn voor de veehouder. Hierdoor is minder opslag nodig en hoeft een kleinere, dikkere melkplas te worden gekoeld. Dit scheelt in de kosten. Daarbovenop is het water dat uit de melk wordt gefilterd herbruikbaar voor het reinigen van bijvoorbeeld de melkstal.

De voordelen voor de zuivelverwerker zitten onder meer in de transportkosten. Ook kost het indikken voor bijvoorbeeld de productie van kaas minder energie, omdat de melk al deels is ingedikt. Vanwege deze voordelen wordt deze methode als belangrijk gezien voor een duurzame sector.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.