Veel+interesse+voor+voucherregeling+Boerderij+van+de+Toekomst
Nieuws
© Frits Huiden

Veel interesse voor voucherregeling Boerderij van de Toekomst

Ruim vijftig bedrijven uit binnen- en buitenland hebben de afgelopen maanden een aanvraag ingediend voor de voucherregeling van Boerderij van de Toekomst van Wageningen University & Research.

Vier aanvragers, die autonome veldrobots en trekkers ontwikkelen, hebben een voucher ontvangen. Hiermee kunnen zij gebruikmaken van de faciliteiten, expertise en ondersteuning van Boerderij van de Toekomst. De voucherregeling is een initiatief van Kansen voor West, het samenwerkingsverband van de provincies Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Samen stellen zij dit jaar 1.470.000 euro aan Europese gelden beschikbaar.

Een van de bedrijven die een onderzoeksvoucher hebben ontvangen, is het Nederlandse bedrijf AgXeed. Hun autonoom werkende Agbot rijdt op rupsbanden en realiseert daardoor een lage bodemdruk. 'Door het autonoom werken kan de Agbot efficiƫnt bewerkingen uitvoeren en zijn zware combinatiewerktuigen niet meer nodig. In het onderzoek bij Boerderij van de Toekomst willen we aantonen dat de Agbot perfect past in de akkerbouw van de toekomst en leidt tot een beter teeltresultaat', zegt Rienk Landstra van AgXeed.

Biodiversiteit

Het onderzoeksproject Boerderij van de Toekomst werkt samen met agrariƫrs en andere partners aan oplossingen voor de uitdagingen waar de akkerbouw voor staat. Door de toepassing van mengteelten in combinatie met vaste rijpaden wordt bijvoorbeeld de biodiversiteit versterkt en bodemverdichting tegengegaan.

'De ingediende aanvragen zijn enorm divers, zowel wat betreft innovatiegehalte als de onderwerpen waar ze zich op richten en de sectoren en landen waarvandaan mensen zich bij ons melden', zegt Marleen Riemens van Wageningen University & Research.

Nieuwe aanvragen

Op korte termijn worden nog meer aanvragen gehonoreerd, maar binnen het budget is er ook nog ruimte voor nieuwe aanvragen. 'Het zou fantastisch zijn als we al in de eerste helft van het jaar door ons beschikbare budget van bijna 1,5 miljoen euro heen zijn.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.