Plantengenen+gevonden+die+gevoelig+zijn+voor+tomatenvirus
Nieuws
© Twan Wiermans

Plantengenen gevonden die gevoelig zijn voor tomatenvirus

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben plantengenen getest op de gevoeligheid voor het tomatenbronsvlekkenvirus. De resultaten geven veredelingsbedrijven in de toekomst de kans resistente gewassen te telen. Dat meldt Folia, het journalistieke medium van de Universiteit van Amsterdam.

Het tomatenbronsvlekkenvirus (Tomato spotted wilt virus, TSWV) is wereldwijd een groot probleem voor glastuinders. Het virus kan veel verschillende soorten planten en sommige soorten insecten infecteren. Het wordt overgedragen via trips. Het onderzoek grijpt in op de zwakke plek van het tomatenbronsvlekkenvirus. 'Virussen kunnen zich niet zelfstandig vermenigvuldigen en hebben daarvoor een gastheer nodig', licht onderzoeker Tieme Helderman van de Universiteit van Amsterdam toe.

Bij een virusinfectie in de plant rekruteert het virus factoren van de gastheer om zichzelf te vermenigvuldigen. Die factoren, vaak eiwitten, worden susceptibility (S)-factoren genoemd. 'Als we de genen die deze eiwitten maken in de plant uitschakelen, dan kan het virus zich dus minder goed of helemaal niet meer vermenigvuldigen. De planten zijn dan resistent voor het virus', legt Helderman uit.

De onderzoeker vond vijf kandidaat-genen die noodzakelijk zouden zijn voor een infectie met het tomatenbronsvlekkenvirus en die nog niet waren beschreven in de literatuur. Ook zijn zes planteneiwitten gevonden die essentieel zijn voor een virusinfectie. Deze plantengenen testte Helderman in de tabaksplant. 'Als je het juiste gen in de plant kunt uitschakelen, dan heb je gewassen voor de komende tien, twintig jaar beschermd.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.