Melkveehouder Ad van den Berg is volop bezig met innovatie

Bij Ad van den Berg van Farm Nescio in het Zuid-Hollandse Bleskensgraaf staat innovatie hoog in het vaandel. 'Ik wil een modern, duurzaam en milieubewust bedrijf hebben dat midden in de maatschappij staat', zegt de melkveehouder.

Van den Berg heeft 190 melkkoeien. Hij kijkt met een positieve blik naar de toekomst van de melkveehouderij. 'We hebben een prachtig beroep. We produceren voedsel, de eerste levensbehoefte van de mens. Daar zijn we ons in Nederland niet allemaal bewust van, omdat de supermarkten vol liggen. We zijn een bevoorrecht land met moderne landbouw. We lopen voorop in de wereld en moeten de landbouw dan ook een warm hart toedragen', vindt hij.

De melkveehouder is volop bezig met innovatie. Zo maakt hij gebruik van de Lely Sphere, een systeem dat ervoor zorgt dat urine en koeienpoep worden omgezet in kunstmest. De apparaten kosten bij elkaar al snel 170.000 euro. 'Ik hoop dat er vanuit de overheid subsidie voor komt. Stikstofreductie wordt zeker in Natura 2000-gebieden belangrijk gevonden. Er is een oplossing, maar dan hoop ik wel dat de subsidie volgt.'

Grootste uitdaging

Volgens Van den Berg vormt de politiek de grootste uitdaging. 'We moeten een brug bouwen en samenwerken. Als we samen een doel stellen, komen we er wel.'

De melkveehouder heeft duidelijk voor ogen waar hij naartoe wil. 'Ik wil nog meer doen op energiegebied. We hebben 1.250 zonnepanelen voor eigen gebruik en voor veertig huishoudens. Ik hoop dat de overheid wat flexibeler wordt, zodat we ook de andere daken vol kunnen leggen.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.