Slimme+camera%27s+vergroten+openheid+varkensbedrijf
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Slimme camera's vergroten openheid varkensbedrijf

Jari Vogels heeft slimme camera- en lichttechnieken voor in de varkensstal ontwikkeld. Daarvoor ontvangt hij een stimuleringssubsidie van provincie Noord-Brabant. Die krijgt hij omdat zijn start-up ook bijdraagt om de openheid op varkensbedrijven te vergroten.

Vogels is afgestudeerd fiscaal econoom en ontdekte na zijn studie dat techniek hem eigenlijk veel meer interesseert. Hij verdiepte zich in de toepassing van camera- en lichttechnieken voor de varkenshouderij en gebruikte de stal van zijn vader als onderzoeks- en ontwikkelafdeling.

Met succes. Overal in de stal van zijn vader hangen nu slimme camera's die het gedrag van de varkens 24 uur per dag vastleggen. Varkens kunnen voortaan continu vanaf een afstand worden gecontroleerd. Ook tijdens rusttijden als boeren hun dieren liever niet storen.

Slow motion of versneld

Bij problemen in een afdeling kan het gedrag van de dieren achteraf worden teruggekeken en geanalyseerd. In slow motion of juist versneld. Slimme camera's kunnen automatisch afwijkend gedrag binnen een groep dieren signaleren en een bericht sturen naar de varkenshouder.

Deze informatie levert, in combinatie met al bestaande meet- en regeltechnieken, veel nieuwe informatie op voor de varkenshouder. Afwijkend gedrag bij varkens kan komen door een technisch probleem met voer, water, staltemperatuur, vloerverwarming of de luchtkwaliteit.

Gedrag wijkt af

Varkens die ongemak ervaren, laten ander gedrag zien dan vitale, tevreden dieren. Hetzelfde geldt voor varkens met een opkomend griepje en voor varkens met pestgedrag. Ongemak, gekwakkel en vervelend gedrag in de groep veroorzaakt afwijkend gedrag.

Boeren kunnen de varkens in zo'n geval controleren, technische problemen oplossen en kwakkelende dieren extra zorg en ondersteuning bieden. Varkens met probleemgedrag worden apart gezet. In de toekomst is het zelfs mogelijk om individuele varkens te herkennen op basis van gezichtsherkenning.

Nieuwe lichttechnieken

Naast slimme cameratechnieken past Vogels ook nieuwe lichttechnieken toe om het gedrag van varkens te beïnvloeden. Het oog van varkens werkt anders dan dat van mensen. Het juiste licht zorgt ervoor dat varkens beter zien. De kleur en toon van licht hebben bovendien invloed op de stemming van varkens.

Door het licht in de stal 's ochtends geleidelijk te laten oplichten en 's avonds geleidelijk te dimmen, wordt het natuurlijk dag- en nachtritme ondersteund. Roder licht in de avond brengt de dieren tot rust en bereidt ze voor op de nacht. Helder licht in de ochtend activeert varkens en zorgt ervoor dat ze gaan eten. Blauwe en witte lichtkleuren geven varkens het gevoel van de lente. Het stimuleert hun vruchtbaarheid.

Sensoren

Vogels combineert zijn licht- en cameratechnieken met de toepassing van wifi en betaalbare, draadloze sensoren. Overal in de stal meten sensoren CO2, ammoniak en luchtvochtigheid. In combinatie met cameratechnieken, levert het een schat aan informatie die in het management kan worden gebruikt.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.