Johannes+Straver%3A+%27Data+van+weerstations+delen%2C+dat+is+het+meest+is+waardevol%27
Kennispartners AgroExact
© David Hilberink

Johannes Straver: 'Data van weerstations delen, dat is het meest is waardevol'

'We waren zoekende en AgroExact had een lokaal plan voor gemeente Altena om in een klein gebied veel weerstations neer te zetten', zegt Johannes Straver van landbouwbedrijf Straver in Almkerk, een familiebedrijf waarin hij samenwerkt met zijn ouders en twee broers. Het plan sprak hen aan.

'Het doel van AgroExact was een gezamenlijk netwerk van weerstations op te zetten. Dus niet iedereen een eigen weerpaal, maar verspreid door het gebied weerstations die alle boeren kunnen inzien. Zo krijg je een beeld van de regio', zegt Straver, teler van voornamelijk aardappelen, uien en fabrieksgroenten in het Land van Heusden en Altena.

Voor akkerbouwers met hun grond over de regio verdeeld, zoals ook bij landbouwbedrijf Straver het geval is, een uitkomst. 'Tussen de meest verafgelegen percelen zit ongeveer 30 kilometer. Dan kun je op één perceel een weerstation hebben, maar dan weet je nog niets. 10 kilometer verderop kan de situatie heel anders zijn. Als je er overal zelf eentje moet zetten, is het nogal een investering. Nu doen we het samen met andere akkerbouwers. Iedereen wil toch zo'n ding, dus waarom dan niet de data delen?'

Tien weerstations

Zelf heeft de ondernemer een weerstation op zijn land in Nieuwendijk. Maar in totaal kan hij tien weerstations inzien. Boeren met aangrenzende percelen kunnen via een abonnement bij AgroExact meekijken met de informatie van zijn weerstations.

Het is zo waardevol omdat er echt veel mensen meedoen en omdat de data zijn vrijgegeven

Johannes Straver, Landbouwbedrijf Straver in Almkerk

'Het is juist zo waardevol omdat er echt veel mensen meedoen en omdat de data zijn vrijgegeven', vindt Straver. 'Bovendien blijven de weerstations eigendom van AgroExact, dus het is een betaalbare investering.'

Het concept van de gedeelde data waarbij AgroExact zelf de weerstations in beheer houdt, is slechts een van redenen dat Straver drie jaar geleden met het bedrijf in zee ging. Ook het 'lokale' spreekt hem aan. 'Er zijn ook buitenlandse bedrijven die hun systemen hier in Nederland op de markt willen brengen. Je kunt die importeren, maar dan kies ik toch liever voor lokaal. Niet alleen onze groenten zijn lokaal, maar ook het systeem waarmee we werken.'

Bodemvochtsensoren

Sinds vorig jaar heeft de ondernemer ook vijftien bodemvochtsensoren in de grond. Vooral in het groeiseizoen is dit van belang. 'Toevallig heb ik er net eentje tussen de aardappelen uitgetrokken. Die gaan volgend jaar weer in de grond.'

Er zijn verschillende systemen om bodemvocht te meten. De bodemvochtsensoren van AgroExact werken met zuigspanningssensoren. Die registreren hoe makkelijk opneembaar het vocht in de grond is. AgroExact geeft aan wat de meting betekent: groen is goed, rood is te droog.

'Bijvoorbeeld in zware klei is vocht moeilijk opneembaar en moet je mogelijk extra water geven om de zuigspanning in 'code groen' te brengen. Bodemvocht is in de akkerbouw het allerbelangrijkst', zegt Straver. Daarom heeft hij hier, in tegenstelling tot de weerstations, eigenlijk wel op ieder perceel een eigen sensor nodig. 'Je moet alles kunnen vergelijken, dan heb je er het meeste aan. Daar groeien we nu stapsgewijs naartoe.'

• Kijk voor meer informatie op agroexact.nl


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner AgroExact

AgroExact

AgroExact stelt gebruikers in staat werkzaamheden op het land efficiënter te plannen en gewassen optimaal te beregenen door beter inzicht te bieden in het... Lees verder

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.