Breed+kijken+en+realtime+aansturen+met+gewascamera
Nieuws
© Job Hiddink

Breed kijken en realtime aansturen met gewascamera

Importeur Vantage Agrometius introduceerde dinsdag op het akkerbouwbedrijf van Gilbert van Campen in het Flevolandse Kraggenburg de gewascamera van het Grieks-Amerikaanse bedrijf Augmenta. Het apparaat kan tot 40 meter breed het gewas scannen en optioneel realtime een spuitboom of kunstmeststrooier aansturen.

Oprichter en directeur van Augmenta Jim Evangelopoulos is engineer en zelf ook akkerbouwer in Griekenland en startte in 2017 met de eerste pilots met variabele toepassingen. Sensoren maakten in die tijd volgens hem cruciale fouten.

'Ze zagen te veel alleen de grond en het systeem dacht dat die plekken met een lage vegetatie-index een stikstoftekort betekent, maar dat klopt niet.'

De Griek ging daarom zelf aan de slag met de ontwikkeling van een betrouwbaar systeem om de conditie van het gewas te monitoren.

Met de gewascamera hoop ik een flinke efficiencyslag te maken

Gilbert van Campen, akkerbouwer in Kraggenburg

Multispectrale beelden

De Augmenta-gewascamera maakt multispectrale beelden en vertaalt de foto's in data. Het apparaat kan op 4 meter hoogte 40 meter breed kijken in een resolutie van 1 bij 1 meter. 'Het systeem maakt in die 40 meter van elke 30 tot 50 centimeter breed een data-opname. Van daaruit kan de gebruiker nauwkeurig variabel middelen of meststoffen toedienen', licht agronomist precisielandbouw Harold Zondag van Agrometius toe.

De meeste Nederlandse telers werken met een veldspuit met een werkbreedte van 36 meter. Dat matcht goed met de scanbreedte van de camera. De werkwijze van het apparaat berust op drie stappen. Door eerst te scannen, worden met de biomassabeelden verschillen in het perceel zichtbaar op het scherm in de cabine.

Direct aansturen

De camera detecteert achterblijvende zones of ziekteplekken met automatisch vastgelegde foto's. Daarna kan de teler de data analyseren en optioneel de veldspuit of kunstmeststrooier aansturen. Dat kan zowel direct tijdens het rijden (realtime) of indirect via taakkaarten. De data worden automatisch naar het portal in het platform taakkaart.nl geĆ¼pload.

Akkerbouwer Van Campen ziet zeker een meerwaarde in de gewascamera. 'Het zorgt ervoor dat het juiste middel of meststof op de juiste plek terechtkomt. Dat wordt steeds belangrijker door het wegvallen van middelen en de dure meststoffen', stelt hij. 'Ook wil ik door de hoge kostprijs zo efficiƫnt mogelijk werken. Met dit apparaat hoop ik een flinke efficiencyslag te maken.'

Ervaring opdoen

Van Campen, die onder meer 50 hectare pootgoed teelt, zit nog in de beginfase. 'Ik ben nu vooral ervaring aan het opdoen door te scannen en daarna op de computer te kijken hoe ik het kan toepassen.' Hij denkt de camera zeker te gaan gebruiken bij het doodspuiten van de aardappelen. 'Meer spuiten op plekken waar de meeste biomassa is, minder waar weinig biomassa is.'

Ook wil de teler met bladmeststoffen preciezer gaan bijsturen in het pootgoed. Volgens Agrometius is het systeem eenvoudig in gebruik en is gemakkelijk te schakelen tussen verschillende gewassen. De Augmenta-gewascamera kost inclusief installatie en alle toebehoren circa 20.000 euro.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.