Reststromen+voor+insectenkweek+gezocht
Nieuws
© NVWA

Reststromen voor insectenkweek gezocht

Laagwaardige zijstromen kunnen misschien verwerkt worden tot een voedingsbodem voor de kweek van insecten. De mogelijkheden van deze grondstoffen gaat een samenwerkingsverband van RavenFeed, Syklus, Nijsen company, Milgro, De Jong en New Generation Nutrition in kaart brengen.

De larven van de zwarte soldatenvlieg leven in een nauwkeurig samengestelde voedingsbodem. Huidige wet- en regelgeving verbiedt het gebruik van restproducten uit keukens en cateringbedrijven. Daarom maken de meeste insectenkwekers gebruik van goedgekeurde zijstromen uit de voedingsindustrie.

Dat maakt de zoektocht naar geschikte grondstoffen tijdrovend en kostbaar. Daarnaast betekent het dat vele bruikbare producten, die door de larven omgezet kunnen worden, nu in biogasinstallaties belanden. Er is vorig jaar in totaal 1,7 miljoen ton gft-afval verwerkt. Hiervan is 0,7 miljoen ton tot compost verwerkt, 0,5 miljoen ton vergist tot biogas en 0,5 miljoen ton verbrand.

Bruikbare gft-stromen

Door nu zoveel mogelijk beschikbare zijstromen te identificeren en te classificeren kan de hoeveelheid bruikbare gft-stromen voor insectenkweek flink groeien. Onder leiding van Paula Rijkens slaat het consortium van zes bedrijven de komende maanden de handen ineen om hier een toepasbaar model voor te ontwerpen.

Het consortium gaat onderzoeken welke grondstoffen optimaal bijdragen aan een circulair systeem, waarbij insecten voorkomen dat nutriƫnten verloren gaan. Daarnaast wil het samenwerkingsverband een praktijkrijp productiesysteem ontwikkelen en testen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunt het project als onderdeel van 'Circulaire Ketenprojecten' met een subsidie van 120.000 euro.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.