Kipper+met+kunststof+plaat+op+bodem+lost+beter
Nieuws
© Frits Huiden

Kipper met kunststof plaat op bodem lost beter

Bij de aardappel- of bietenoogst moeten kippers snel zijn te vullen makkelijk te lossen. Zeker op vettige klei en met de nodige tarra erin lukt dit niet altijd. Vooral in de hoeken van de bak, maar ook op de stalen bodem van een kipper kan grond ophopen en blijven plakken.

Tijdens het kiepen in een stortbak van een verwerkingslijn moet het lossen juist gelijkmatig gaan voor een optimale werking van de reinigingsunit achter op de stortbak. Telkens en gelijkmatig een beetje product lossen is het devies.

Maar vaak moet de bak vrij hoog worden geheven, voordat het product lost en dan komt er te veel in één keer vrij. Zowel het aankleven van grond als het minder gelijkmatig lossen is dus het gevolg van de klevende stalen bak.

10 millimeter

Pommeq in het Friese Munnekezijl, het bedrijf van Beeno Oldenhuis – familie van Oldenhuis & Prinsen – ontwikkelde daarvoor de Kipper Slide. Het is een 10 millimeter dikke kunststof plaat op de bodem van de kipper, zodat het product of de grond niet meer blijft kleven. Met de schep schoon steken van hoeken of de bodem is er niet meer bij en het product is door de gladde bodem gelijkmatiger te lossen. Bijkomend voordeel in lage gebouwen met een verwerkingslijn is dat de kipperbak minder hoog hoeft te worden geheven om vlot te lossen.

Het idee komt oorspronkelijk uit Canada waar het ook wordt gebruikt in kippers voor het grondverzet

Beeno Oldenhuis, eigenaar Pommeq

'Het idee komt oorspronkelijk uit Canada waar het ook wordt gebruikt in kippers voor het grondverzet. De kunststof plaat was in de industrie alleen verkrijgbaar op smalle rollen, maar niet op de juist breedte om zonder open naden of lasnaden een landbouwkipper te kunnen bekleden. Wij kunnen het materiaal nu wel tot een maximale breedte leveren van 2,2 meter. Voldoende voor het vlakke gedeelte van de bodem van elke kipper', zegt Oldenhuis.

Om welke soort kunststof het exact gaat, wil de ondernemer niet zeggen. Wel geeft hij aan dat het om een zelfontwikkelde samenstelling gaat die alleen via Pommeq is te krijgen.

Hydraulisch afrolsysteem

De meeste kippers die voor het transport van aardappelen en bieten worden gebruikt, hebben een baklengte tussen de 5,5 en 7,5 meter. Pommeq bouwde een hydraulisch afrolsysteem om de zware rol kunststof te hanteren en de juiste lengte op maat af te kunnen snijden.

Vanaf een grote rol kunststof wordt de bekleding op maat gesneden voor de kipper.
Vanaf een grote rol kunststof wordt de bekleding op maat gesneden voor de kipper. © Frits Huiden

De plaat wordt alleen voor in de bak vastgezet met een klemstrip en bouten. Door het eigen gewicht van de plaat komt er geen vuil tussen de kipperbodem en de plaat.

Bij langdurige stilstand adviseert Pommeq een panlat tussen de plaat en de kipperbodem te steken, zodat er minder kans is op roestvorming van de stalen bodem. De plaat is er niet geschikt om zijden van de kipper te bekleden of bijvoorbeeld een halfpipevormige bak.

Food Grade-certificaat

'We hebben het materiaal laten analyseren in een laboratorium en het blijkt geschikt om in aanraking te komen met producten voor menselijke consumptie', zegt Oldenhuis. Hij geeft er dan ook een Food Grade-certificaat bij af.

© Frits Huiden

De bekleding kost 360 euro exclusief btw per strekkende meter, dus voor een kipper met een bak van 6 meter is dit 2.160 euro exclusief btw aan materiaal zonder montage. Door de grote slijtvastheid wordt er ook vijf jaar garantie gegeven.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.