Mobiel+weegsysteem+met+3D%2Dcamera+voor+varkens+wint+prijs
Nieuws
© John Lamers

Mobiel weegsysteem met 3D-camera voor varkens wint prijs

De Duitse stalinrichter Hölscher + Leuschner heeft met de optiMarker de Zilveren Innovation Award gewonnen op de veehouderijbeurs EuroTier in het Duitse Hannover. Dit is een mobiele handheldcamera waarmee het gewicht van vleesvarkens vrij nauwkeurig is in te schatten.

Tien jaar geleden liet Hölscher + Leuschner al het prototype van de mobiele camera zien op de beurs. Dat was gebaseerd op de weegcamera die al bij de OptiSort werd gebruikt. In dit selectiestation voor grote groepen vleesvarkens werkt die camera goed, omdat de dieren hier even stilstaan.

'Voor de mobiele versie bleek die camera niet geschikt', zegt Joris Wesselman. 'Na zeven jaar zijn we ermee gestopt en op een 3D-systeem overgegaan.' Die 3D-camera werkt wel goed. Deze meet de omtrek van het varken en de afstand tot de grond en kan op basis daarvan het gewicht schatten. Volgens Wesselman met een nauwkeurigheid van 2,5 kilo.

Het apparaat kreeg de naam optiScan en laat in de mobiele uitvoering op een tablet de uitslag zien. Deze versie is bedoeld voor vleesvarkens in kleine groepen. Voor grote groepen is er de optiMarker. Die weegt de varkens met dezelfde camera en markeert ze als ze aan het gewenste aflevergewicht voldoen. Voor deze versie kreeg Hölscher + Leuschner de zilveren medaille.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.